Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Kristina Živković • 26.07.2022.

Bruno Šimleša : (P)ostati zdrav

Bruno Šimleša: (P)ostati zdrav

Brunu Šimlešu zasigurno nije potrebno posebno predstavljati. Jedan je od najprodavanijih domaćih autora iz područja popularne psihologije i duhovnosti koji se u svojim dosadašnjim djelima pozabavio temama kao što su odnos prema sebi, ljubavi i emocijama, razvijanje zahvalnosti, osjećaja voljenosti, smislenosti i cjelovitosti, te raznim drugim čimbenicima koji utječu na našu emocionalnu i psihičku dobrobit.

U novoj, jedanaestoj knjizi „(P)ostati zdrav : kako da srce i um postanu tvonica lijekova“ s jedne se strane nadovezao na svoj dosadašnji rad, a s druge krenuo korak dalje i progovorio o fizičkom aspektu našeg bića, ponudivši holističku paradigmu „u zdravom duhu zdravo tijelo“ prema kojoj osim prehrane, tjelovježbe i drugih životnih navika... misli, osjećaji i međuljudski odnosi također znatno utječu na očuvanje zdravlja i oporavak od bolesti, s posebnim naglaskom na one najteže, onkološke. To nije nimalo slučajno, budući da Šimleša više od 15 godina u suradnji s udrugom "SVE za NJU" pomaže ženama oboljelim od raka da se nose sa svim izazovima koje ta pošast suvremenog doba sa sobom nosi. Iskustvo teške bolesti ni samom mu nije strano, jer je kao malo dijete obolio od trombocitopenije (manjka krvnih pločica nužnih za zgrušavanje krvi) i liječio se na Odjelu dječje hematologije i onkologije na Šalati. Iako je imao tek godinu-dvije, jasno se sjeća šefa tog odjela dr. Tiefenbacha koji ga je prema vlastitim riječima izvukao i spasio svojom toplinom, riječima te zagrljajem koji pruža sigurnost.

(P)ostati zdrav Šimleša Bruno

To mu je rano iskustvo pokazalo da „tijelo ima puno veće šanse da odnese pobjedu kada je psiha na mjestu“, a u želji da dozna kako bolest uopće nastaje i što možemo učiniti da je pobijedimo godinama kasnije proučio je na stotine znanstvenih istraživanja te desetke knjiga psihologa i terapeuta tragajući za odgovorima na pitanje koja je uloga medicine, a koja naše psihe u procesu obolijevanja i ozdravljenja, kako na tu problematiku gleda znanost, a kako duhovnost. Nastojeći uzeti ono najkonstruktivnije iz oba pristupa i vođen iskustvima koja je stekao pomažući oboljelima od raka ojačati svoju psihu, želio je da ova njegova knjiga „bude razuman i stabilan most između znanosti i duhovnosti“, uvjeren da je budućnost upravo u holističkom pristupu liječenju koje osim tjelesnih uzima u obzir psihičke i emocionalne komponente, um i srce. Važno je naglasiti da se pritom ne nastoji miješati u medicinski dio liječenja, jer smatra da se nemedicinari u to ne bi trebali petljati.

Šimleša ne dovodi u pitanje učinkovitost konvencionalnih medicinskih metoda i ne progovara o raznim alternativnim vidovima i sredstvima za terapiju bolesti poput dodataka prehrani, ljekovitog bilja, homeopatskih pripravaka, iscjeliteljskih tehnika, eteričnih ulja, yoge, qi gonga i sl. jer to nije njegovo područje i u njega se niti želi niti pokušava uplitati. Ono što je njegovo područje i što na temelju višegodišnjeg iskustva rada s onkološkim bolesnicama smatra svojom ulogom jest „pomoći ljudima da osnaže psihu, da imaju što zdravije misli, emocije i odnose jer sve to utječe na naše tijelo“. Da je tome tako, pokazala su i brojna znanstvena istraživanja kojima podupire svoje teze, no isto tako i ono što je proživio sa svojim „fajtericama“ kojima je nastojao pomoći na putu ka ozdravljenju. S jedne strane dirljive, s druge poučne, te osobne priče kojima je protkana ova knjiga potiču nas da se zamislimo čime možemo negativno utjecati na svoje zdravlje čak i ako nastojimo živjeti zdravo, a budući da se radi o konkretnim osobama i ispovijestima na nas ostavljaju jači dojam nego rezultati spomenutih znanstvenih istraživanja koja se u knjizi „(P)ostati zdrav“ navode.

One zorno prikazuju kako četiri ključna faktora - neizražavanje emocija, kompromitiranje u odnosima, nedostatak ljubavi prema sebi i stres - mogu narušiti naše zdravlje. Iako se stres danas često navodi kao glavni „okidač“ mnogih bolesti, zanimljivo je da je Šimleša stotinama onkoloških pacijentica kojima je pomagao osnažiti psihu kako bi pobijedile „beštiju“ ustanovio da su potisnute emocije i kompromitiranje, odnosno pristajanje na odnose u kojima dajemo više negoli primamo, jedina dva faktora koja su bila zajednička baš svima. Njegovi vjerni čitatelji znaju da se tih tema dotakao u svojim prethodnim knjigama, no u ovoj se ne ponavlja. Ukratko podsjeća o čemu se radi i progovara o njima u kontekstu utjecaja na zdravlje, jer prema njegovim i ne samo njegovim spoznajama, srce i um uistinu su svojevrsna „tvornica lijekova“ koja nam pomaže ojačati imunitet i pobijediti bolest.

Prema Šimlešinim riječima, „(P)ostati zdrav“ ima tri cilja: „da oboljelim osobama pomogne shvatiti kako mogu osnažiti psihu i biti vitalan faktor svog iscjeljenja… objasniti okolini kako može pomoći voljenima koji su razvili zdravstvene probleme … svim zdravim osobama objasniti kako misli, emocije i odnosi mogu utjecati na tijelo“. Da ne bi bilo zabune, to nije još jedna knjiga iz područja samopomoći koja prodaje jeftina i brza rješenja, jer on takva ne nudi. Baš naprotiv. Iz svog iskustva pomaganja ženama oboljelim od raka dobro zna da borba s duševnim i tjelesnim „beštijama“ nije laka i može potrajati godinama. Ovo je knjiga koja navodi na razmišljanje, koja nas navodi da preispitamo toksične stavove, uvjerenja, odnose u svom životu kako bismo očuvali ono najvrjednije…zdravlje. Kako u tjelesnom, tako i u psihičkom pogledu, jer to je dvoje neraskidivo povezano.

„(P)ostati zdrav“ je knjiga u kojoj Šimleša ne zauzima neki distanciranu, sveznajuću poziciju već nas osvaja toplim, izravnim i iskrenim tonom, bez rukavica, što je ionako njegov stil. Premda bazirana na iskustvima s onkološkim pacijenticama, pokazuje nam načine na koje možemo pobijediti i druge bolesti, te što je najvažnije, spriječiti da se uopće pojave. Bolje rečeno, učiniti sve što možemo sa svoje strane da do toga ne dođe, ne samo njegovanjem zdravih životnih navika u fizičkom, već i psihičko-emocionalnom pogledu.

Bruno Šimleša napisao je knjigu koja nudi dobre smjernice i svima onima kojima netko od bližnjih boluje od teških bolesti, uči ih kako im biti podrška i najbolja pomoć. Floskule tipa „ma nije ti ništa“, „misli pozitivno“ i slična, zapravo površna rješenja on ne zagovara, jer da bismo uklonili simptome trebamo doći do uzroka, Podrška, ljubav, strpljenje i razumijevanje učinit će nas puno korisnijim saveznicima dragih nam oboljelih osoba. Budući da se teško suočavamo s takvim slučajevima u obitelji, ova će nam knjiga pomoći da se s njima bolje nosimo, ali i kako da se sami ne razbolimo. Ukratko, pokazat će nam kako možemo živjeti punim plućima i ostati zdravi.

Bruno Šimleša

(P)ostati zdrav : Kako da srce i um postanu tvornica lijekova

  • Fraktura 10/2021.
  • 536 str., meki uvez
  • ISBN 9789533584133
  • Cijena 149.00 kn

Holistički pristupajući zdravlju, Bruno Šimleša u knjizi '(P)ostati zdrav' naglašava važnost misli, emocija i odnosa na naše fizičko stanje te preispituje uobičajeno shvaćanje koncepta zdravog života. Bogata primjerima iz stvarnog života, kao i nalazima brojnih znanstvenih istraživanja, knjiga želi kreirati most između znanosti i duhovnosti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –