Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Promo • Piše: MV Info • 01.04.2020.

Budi dobro, čitaj najbolje! Sve o akcijama, besplatnim sadržajima i preporukama za čitanje nakladničke kuće Fraktura

U DOBA VELIKIH IZAZOVA PRIČAJMO PRIČE JEDNI DRUGIMA – BUDI DOBRO, ČITAJ NAJBOLJE!

U svijetu koji se unatoč svemu i dalje vrti knjige za nas, u nakladničkoj kući Fraktura, sve naše stare i nove čitatelje, imaju jako važnu ulogu. One nisu samo bijeg od stvarnosti, one su i poziv na plemenitost, ljudskost i na putovanje kakvo ništa osim književnosti ne može priuštiti. One su i potreba.

Ako si ovo vrijeme želite olakšati knjigama – tu smo za vas, na www.fraktura.hr. Naša je dostava brza i pouzdana. I naravno, držimo se svih propisanih mjera sigurnosti i opreza.

Na Frakturinu BLOGU i FACEBOOK stranici svakodnevno čitajte, gledajte i slušajte besplatne sadržaje (ulomke iz knjiga, pjesme, razgovore s Frakturinim piscima). A tu je i Frakturin Dekameron, koji sadržava deset priča o knjigama što će ih u narednim danima ispripovijedati gospe i mladići iz vaše Frakture.

Budite dobro i čitajte najbolje!

Hvala što čitaš – www.fraktura.hr.

Pismo Seida Serdarevića, glavnog urednika Frakture

Seid Serdarević

Drage čitateljice, dragi čitatelji, dragi Frakturini prijatelji,

posljednja velika pandemija slična ovoj bila je na izmaku Velikoga rata, prije toga takve su pandemije zahvaćale svijet redovito, počevši od starogrčkih vremena.

O njima zapise nalazimo kako u kronikama tako i u literarnim djelima. Najvažnije književno djelo vezano uz izolaciju prouzročenu epidemijom Boccacciov je "Dekameron", klasik kojem se itekako vrijedi vratiti – vrckav, šaljiv, svjetovan. Vrijeme prisilne izolacije, vrijeme otkazivanja svih kulturnih događanja, zatvaranja restorana i kafića možda je prava prigoda da zastanemo i pokušamo, svatko sam za sebe, postaviti prioritete koje smo negdje u digitalno doba pogubili.

Zanimljivo je da sada naglo počinjemo cijeniti dostignuća 20. stoljeća – javno zdravstvo, solidarnost, pobjede ostvarene zajedništvom. No isto tako da vidimo sve pradavne atavizme i strahove zatomljene u nama. Strahove koje je tako dobro opisao francuski povjesničar Jean Delumeau u svom kapitalnom djelu "Strah na Zapadu". Nažalost, ovaj je genij preminuo početkom ove godine, pa nije mogao vidjeti kako se sve ono o čemu je pisao preslikava na današnju situaciju – zatvaranja granica, strah od drugih, stranaca itd.

Pred nama su dva izbora. Možemo potaknuti strahom izgubiti razum, jer strah je ubojica uma, kako to govore sestre Bene Gesserit u "Dini", jednoj od najboljih SF-knjiga ikada napisanih. Ili možemo racionalno promisliti o svemu, promijeniti sebe, ali ne nakratko, već temeljito, i korak po korak, nakon što pošast prođe, krenuti graditi svijet i sebe iznova. Da bismo bili sposobni učiniti taj prvi korak, trebamo shvatiti da smo dio prirode, da joj ne možemo samo uzimati. Za taj se korak moramo okrenuti knjigama, znanju, čitanju i umjetnosti. Znanost nam daje racionalno, a umjetnost empatičnost i emotivnost, tek jedinstvo toga nas čini ljudima.

U doba velikih izazova pričajmo priče jedni drugima, čitajmo priče koje su nam ispričali najbolji pripovjedači jer priče su te koje stvaraju (pri)povijest i bez njih smo samo nerazumna bića koja brinu samo o sebi danas, sada i ovdje, a ne o budućnosti.

Hvala vam i ostajte zdravi, čuvajte sebe i svoje bližnje,

Seid Serdarević

glavni urednik


(Pismo je originalno objavljeno u tjedniku Express)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –