Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 19.04.2017.

Čarolija knjige i čitanja kroz četiri dana trajanja manifestacije Noć knjige 2017.
Održava se
21.-24.04.2017.

Fotografija: Danijel Crnek

Pred nama je šesta po redu Noć knjige, manifestacija koja u središte svojega interesa stavlja knjigu, autora, čitanje i čitatelja, nastojeći barem na trenutak skrenuti pozornost na ljepotu i značenje pisane riječi, čaroliju ukoričenih svjetova i radost njihova upoznavanja.

Ove godine iznimno Noć knjige održat će se od 21. do 24. travnja, i tako "zagrliti vikend", čime će postati najdulja kulturna noć u Hrvatskoj. Brojnim programima i prodajnim akcijama obuhvatit će Dan hrvatske knjige (22. travnja) te Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja), a istovremeno i brojnim školarcima diljem Hrvatske omogućiti da prvi dan škole provedu s knjigom u ruci.


Na konferenciji za medije u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predstavljena je manifestacija Noć knjige 2017. koja će se obilježit u čak 234 grada i mjesta širom zemlje. Više od 500 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je više od 1020 različitih programa i prodajnih akcija (s najvećim brojem programa u Zagrebu - 255) koji će obuhvatiti najmlađe i najstarije, školarce i studente, bicikliste, kvizomane, profesionalne pripovjedače i zahvalne slušače, čitače od stila i bibliofile raznih profila.

Prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti u više od 100 knjižara i antikvarijata, dok će velik broj knjižnica omogućiti besplatan upis ili vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.

Čitaonice i pričaonice, kreativne radionice, kvizovi, dramske izvedbe, nastupi stand up komičara, javna čitanja i druženja s knjigom na otvorenom, šetnje ulicama, parkovima i trgovima gradova, akcije u javnom prijevozu, čitanja djeci u bolnicama, starijima u staračkim domovima, zatvorenicima u zatvorima, glazbeno-poetski ili plesni perfomansi, programi za djecu azilante, ali i klasična predstavljanja knjiga, druženja s autorima i zalogaji za ozbiljnije književne sladokusce – sve to posjetiteljima će biti ponuđeno na bogatom „knjiškom meniju“ ovogodišnje Noći knjige.

Četiri dana, punih 96 sati, knjizi će pripadati mjesto koje joj njezini štovatelji priželjukuju u svakom trenutku. U vlakovima, na brodskim linijama, u parkovima, školskim klupama, staračkim domovima, kafićima, svugdje gdje se zamisliti može, zaskočit će nas da nas podsjeti na važnost i ljepotu otkrivanja neistraženih svjetova.   

Potaknuti hrvatskim iskustvima, Noć knjige 2017. četvrti se put organizira i u Sloveniji i Crnoj Gori, a od ove godine manifestaciji se pridružila i Bosna i Hercegovina.

Svečano otvorenje manifestacije održat će se u petak, 21. travnja u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz predstavljanje najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (GfK, 2017.)

Noć knjige 2017. obilježit će se u čak 234 grada i mjesta širom zemlje. Više od 500 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je više od 1020 različitih programa i prodajnih akcija.

Noć knjige 2017.

PUTUJ S KNJIGOM

U suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, omogućili smo putnicima u prigradskim vlakovima na području Zagreba i okolice i putnicima sva tri plovna područja Jadrolinije (deset brodskih linija, od sjevera do juga Jadrana) emitiranje audiopriča/zvučnih knjiga za djecu. Audiopriče je ustupila Croatia records iz svoje edicije „Bakine priče“ (od 21. do 24. travnja).


BILO KUDA, ČITAJ SVUDA!

Kada ste zadnji puta s knjigom prošetali u obližnji park ili pročitali poglavlje napetog romana na autobusnoj stanici? Knjige nas mogu odvesti na mjesta koja jedva možemo i zamisliti – a kamo mi možemo odvesti njih? Gdje nam sve knjiga može biti suputnik?

U Noći knjige 2017. odvojite vrijeme za knjigu, ponesite je sa sobom kamo god se zaputili, zabilježite to fotoaparatom i podijelite s nama svoje čitateljske trenutke. Autore najboljih fotografija koje ćemo zaprimiti kroz naš fotonatječaj poklon-paketima nagrađuje Kraš, koji je organizatorima Noći knjige, u svrhu promocije knjige i čitanja, ovom prilikom ustupio i svoj popularni slogan, koji je davne 1935. za Kiki osmislio Ratko Zvrko, novinar i pisac.


NOĆ KNJIGE ZA HUMANOST
 
Organizatori Noći knjige ni ove godine nisu zaboravili one kojima je potrebna pomoć. Zahvaljujemo domaćim nakladnicima koji su donirali slikovnice i knjige za djecu Volonterskom centru Osijek za rad u prihvatilištu za tražitelje azila Kutina i udruzi Zemljani - Are You Syrious za rad u prihvatilištu za tražitelje azila Porin u Zagrebu. Ove udruge sa svojim volonterima održat će i programe s djecom tražiteljima azila u Noći knjige.
 

ORGANIZATORI NOĆI KNJIGE
 
Organizatori Noći knjige 2017. su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.

Noć knjige 2017. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.
 
Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.


Programe i prodajne akcije, kao i sve drugo vezano uz Noć knjige 2017. potražite na  Internet stranici Noći knjige  i  Facebook stranici Noći knjige

– Promo video - Noć knjige 2017. –

– Radio jingl - Noć knjige 2017. –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –