Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.05.2016.

Četvrtak na Zagreb Book Festivalu
Održava se
19.05.2016. u 12h

Na ZBF-u četvrtak, 19. svibnja bit će predstavljene knjige Hrvoje Turkovića "Politikom po kulturi", Ivice Ivaniševića i Marine Vujčić "Otpusno pismo", Miroslava Krleže "Marginalije" i Jasne Horvat "Vilijun".

Program Irish cofee, na kojem je trebao gostovati irski pisac Jim Sheridan, otkazan je.

PROGRAM
Četvrtak, 19. 5. 2016.

Politikom po kulturi Turković Hrvoje
Politikom po kulturi Turković Hrvoje
Otpusno pismo Ivanišević Ivica, Vujčić Marina

11:00
Irish Coffee - OTKAZANO
Jim Sheridan, Miran Kurspahić, Lovro Škopljanac
HNK BISTRO

12:00
Miksano za male
Ivana Guljašević, Planet Zoe
LJETNA POZORNICA

17:00
Svježe i domaće
Hrvoje Turković – Politikom po kulturi
sudjeluju: Hrvoje Turković, Branko Čegec, Nikica Gilić, Nenad Polimac
LJETNA POZORNICA

Ova je knjiga zbirka napisa što su objavljivani u novinama, revijama i časopisima tijekom tridesetak godina, od konca šezdesetih, za vrijeme socijalističke Jugoslavije, te u prvom desetljeću samostalne, tranzicijske Hrvatske. Posrijedi su napisi polemičke motivacije i naravi kojima se neprestance bori protiv intervencija političara u film, i, općenito, u kulturne stvari, političara koji od prilike do prilike smatraju posve legitimnim arbitrirati u stvarima kulture. No, tekstovi su pisani i protiv ponašanja ponekih kulturnjaka (kritičara, novinara, kolega kulturnjaka i umjetnika) koji prihvaćaju logiku političke intervencije na štetu svoje djelatnosti. Tekstovi su uvijek pokušavali razrađenom argumentacijom delegitimizirati političarsku logiku u kulturi, upozoriti na njezine pogubne posljedice, a i razobličiti koristoljubivo pristajanje kuturnjaka uz tu logiku.

18:00
Svježe i domaće
Ivica Ivanišević, Marina Vujčić – Otpusno pismo
sudjeluju: Ivica Ivanišević, Marina Vujčić, Tanja Tolić
LJETNA POZORNICA

Ivica Ivanišević i Marina Vujčić nisu se poznavali do 2014. Od tada su objavili svatko po tri knjige i napisali još štošta neobjavljenoga. Pišući svatko svoje – on u Splitu a ona u Zagrebu – dražesno su i uspješno funkcionirali na relaciji autor-urednik bez jasne predodžbe o tome tko je kome autor a tko kome urednik. U ljeto 2015. našli su se na istoj autorskoj frekvenciji i počeli koristiti elektronski sandučić u zajedničke literarne svrhe, što je, mjesec dana kasnije, rezultiralo romanom Otpusno pismo. Kad su svoje junake doveli do kraja epistolarne romanse, trebalo im je vremena da se pomire s time da u sandučiću više nema tog paralelnog svijeta. Sad opet pišu svatko za sebe, i opet se ne zna tko je kome urednik a tko kome autor.

19:00
Svježe i domaće
Miroslav Krleža – Marginalije
sudjeluju: Vlaho Bogišić, Branimira Lazarin, Tea Rogić Musa, Kristijan Vujičić
LJETNA POZORNICA

Zbirku "Marginalije: 1000 izabranih komentara o tekstovima enciklopedije JLZ" priredio je glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, Vlaho Bogišić a objavio Službeni glasnik iz Beograda. Sam Krleža je zapisao: "Marginalije su, dakle, moje primjedbe ili zanovijetanja na tekstove koje su već pripremili stručnjaci iz pojedinih sektora, i onda na njihov pisani materijal ja dodajem svoje ocjene, a one su takve naravi da se o njima argumentirano može diskutirati."

20:00
Svježe i domaće
Jasna Horvat – Vilijun
sudjeluju: Jasna Horvat, Renata Margaretić Urlić, Nives Tomašević, Dubravka Oraić Tolić
LJETNA POZORNICA

"Vilijun" je roman o Marku Polu i Kublaj kanu u godini njihova rastanka. Marko Polo pripovijeda Kublaj kanu o gradovima na Putu svile, a Kublaj kan sa zanimanjem sluša Marka Pola kako bi odlučio hoće li mu dopustiti povratak u domovinu. Spoj je to dvaju nomada i dviju kultura unutar kojih Marko Polo opisuje i brojne druge kulture s kojima se susretao i upoznavao na Putu svile. Roman je to o nomadizmu – misaonom i putničkom, ali i o povjerenju, prijateljstvu i odanosti. Interaktivnost ovoga teksta poziv je za papirnato i mrežno putovanje postajama Puta svile te za vlastitu izgradnju interaktivnog itinerarija Marka Pola. Živeći ulogu Marka Pola postajemo nomadi, pripovjedači i istraživači dalekih predjela, kultura i običaja.

21:00
KONCERT– Gentleman
LJETNA POZORNICA

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –