Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Zagreb Book Festival ×

Razgovor • 09.08.2022.

Rachida Lamrabet: Kad pišem osjećam se poput malog božanstva

Fikciju bismo trebali temeljiti na istini, objašnjavanju, analiziranju svijeta i ljudskih osobina. Istina je važna i bez nje nema fikcije. A ako govorite istinu, uvijek ćete nekim ljudima predstavljati opasnost, pokušat će vas ušutkati i natjerati da radite nešto drugo. Fikcija može biti izuzetno opasna, vlastodršci njome često nisu zadovoljni pa zato u nekim zemljama zatvaraju pisce.
Najava • 25.05.2022.

Islandski pisac Andri Snær Magnason gostuje na Zagreb Book Festivalu

Cijenjeni islandski pisac i redatelj Andri Snær Magnason gostuje na Zagreb Book Festivalu gdje će predstaviti svoj bestseler 'O vremenu i vodi: Je li kasno da spasimo svijet'. Zagrebačkoj publici predstavit će se u četvrtak 26. svibnja u programu Razgovor s piscem a u srijedu, 25. svibnja bit će sudionik panel diskusije Klimatske promjene – sadašnjost, a ne budućnost.
Najava • 23.05.2022.

Rachida Lamrabet otvara osmi Zagreb book Festival

Otvorenje osmog Zagreb book Festivala održat će se u ponedjeljak 23. svibnja u prostoru zagrebačkog Ritma grada (Gajeva 2). Program otvara panel diskusija 'Čuje li politika zvona za uzbunu?' koja će se održati u 18 sati te razgovor o knjizi 'Reci to nekome' flamansko-marokanske autorice Rachide Lamrabet u 20 sati.
Najava • 23.05.2022.

Osmi Zagreb Book Festival – Apokalipsa danas: ili o odnosu prirode i društva

Nakon teških pandemijskih godina ovoga se proljeća Zagreb Book Festival vraća osnažen i hvata se u koštac s jednim od najvećih problema današnjice – klimatskim promjenama. O mnogim važnim temama vezanim uz klimatske promjene promišljat će se, razgovarati i debatirati četrdesetak domaćih i stranih književnika, publicista, novinara i znanstvenika.
Razgovor • 27.08.2021.

Jul Maroh : Djeca ne nasljeđuju homofobiju

Duboko vjerujem da je privatnost područje političke borbe. Svi smo mi kulturološki uvjetovani, svi smo mi proizvodi onoga u što su nas oblikovali obitelj, škola, društvo i zajednica. Naša privatnost ne može se promatrati odvojeno od svega toga, a odgovor na pitanje javnog i privatnog još je izazovniji u ovom novom, digitalnom dobu.
Razgovor • 23.05.2019.

Maryam Madjidi: Sloboda je breme i nitko ne može nikoga prisiliti da bude slobodan

Žene i muškarci ne žele svoju slobodu i svoju slobodnu volju. Žele da netko odlučuje umjesto njih, žele povjeriti svoju slobodu u ruke nekog šefa, nekog vođe, nekog inkvizitora koji će odlučiti za njih. Sloboda je breme i nitko ne može nikoga prisiliti da bude slobodan.
Razgovor • 20.05.2019.

Arnon Grunberg : Kad govorimo o sreći, zapravo govorimo o raznim stupnjevima patnje

Žudimo za srećom, ali često nam izmiče. Sasvim je moguće da su neki ljudi nadareniji za sreću od drugih. Tvrdim da je naša najveća pogreška glumatanje da život nije tragičan, da možemo izbjeći životne tragedije. Možemo naučiti nositi se s tragičnim trenucima i možemo možda umanjiti bol, ali neprestano biti sretni, to naprosto nije moguće.