Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.05.2024.

Zagreb Book Festival: Plan B za klimatsku krizu – razgovor s Boštjanom Videmšekom
Održava se
16.05.2024. u 18h

Boštjan Videmšek, Zagreb Book Festival

Plan B Videmšek Boštjan

U programu Zagreb Book Festivala Razgovor s piscem u četvrtak, 16. svibnja u 18 sati u Kulturno informativnom centru (KIC) gostuje slovenski novinar i izvjestitelj iz svjetskih kriznih žarišta, Boštjan Videmšek koji će govoriti o svojoj knjizi "Plan B Pioniri borbe s klimatskom krizom i budućnost mobilnosti".

Klimatska kriza raste. Možemo li uopće nešto promijeniti? Boštjan Videmšek i fotograf Matjaž Krivic tražili su odgovore putujući "oko svijeta" i istražujući zajednice koje se samoinicijativno bore s krizom. Put ih je vodio od Norveške, gdje se ugljični dioksid iz ispušnih plinova industrije pohranjuje u geološkim jamama, preko Švicarske i Islanda koji koriste geotermalnu i obnovljive izvore energije, do grčkog otoka Tilosa, uzora energetske samoodrživosti, te škotskih Orknejskih otoka gdje se razvija tehnologija za iskorištavanje morske energije. Zajedno su dubinski istražili i industriju litija, koji je ključna sastavnica svih elektroničkih sprava i doslovna pogonska sila 21. stoljeća. Zaključili su knjigu naglašavajući kako postojeći primjeri pokazuju da rješenja postoje – postoji plan B.

Ne propustite upoznati ovog vrhunskog novinara, suradnika brojnih inozemnih medija te autora društveno angažiranih knjiga u razgovoru koji će voditi s nagrađivanom hrvatskom novinarkom Ivanom Dragičević!

VAŽNO: Pročitajte preporuku knjige "Plan B" koju je napisao Ante Nenadić.

Uvod u neuroznanost svijesti Šimić Goran, Tkalčić Mladenka

Nakon Razgovora s picem u 19 sati slijedi promocija knjige "Uvod u neuroznanost svijesti" Gorana Šimića i Mladenke Tkalčić. O knjizi će uz autore govoriti Darko Marčinko i Ivana Radaljac Krušlin, moderatorica. 

"Uvod u neuroznanost svijesti" sveobuhvatan je interdisciplinarni prikaz dosadašnjih spoznaja o svijesti koja je predstavljena, potpuno ispravno, kao vrh evolucijske piramide. Koristeći kliničke korelate svijesti kao primjere i umjetnu inteligenciju kao izazov primjeren „generaciji Z”, autori objašnjavaju ključne probleme svijesti kako ih danas razumijemo.

Knjiga će potaknuti neke čitatelje na dodatna istraživanja, no svakako će većini olakšati prepoznati načine na koje različite bolesti, ozljede mozga, lijekovi ili promjene psihičkog stanja mogu utjecati na svijest u praktičnoj medicini.
 

Boštjan Videmšek

Plan B : Pioniri borbe s klimatskom krizom i budućnost mobilnosti

  • Prijevod: Anita Peti-Stantić
  • Naklada Ljevak 10/2023.
  • 304 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533556918

Klimatska kriza se povećava. Može li se uopće još nešto promijeniti? Autor knjige i novinar Boštjan Videmšek je, zajedno s renomiranim fotografom Matjažem Krivicom, otišao na 'put oko svijeta' kako bi pronašao odgovore, ako postoje. Njih su se dvojica posvetili većim i manjim zajednicama koje su se samoinicijativno uhvatile ukoštac s klimatskom krizom. 

Goran Šimić Mladenka Tkalčić

Uvod u neuroznanost svijesti

  • Naklada Ljevak 03/2024.
  • 464 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533557649

'Uvod u neuroznanost svijesti' Gorana Šimića i Mladenke Tkalčić sveobuhvatan je interdisciplinarni prikaz dosadašnjih spoznaja o svijesti koja je predstavljena, potpuno ispravno, kao vrh evolucijske piramide. Koristeći kliničke korelate svijesti kao primjere i umjetnu inteligenciju kao izazov primjeren 'generaciji Z', autori objašnjavaju ključne probleme svijesti kako ih danas razumijemo.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –