Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.12.2020.

Ciklus Držić u ZKM-u otvara 'Granatiranje' Dine Pešuta
Održava se
02.12.2020. u 18h

Zagrebačko kazalište mladih započinje s online prikazivanjem nagrađenih dramskih tekstova u ciklusu „Držić u ZKM-u“. Riječ je dramama nagrađenim Nagradom Marin Držić za 2019. godinu, koje možete pogledati u scenskoj režiji i u video formatu u izvedbi glumaca ZKM-a.

Ciklus otvara u srijedu 2. prosinca od 18 sati na Facebook stranici ZKM-a prvonagrađeni tekst Dine Pešuta Granatiranje“, u scenskoj režiji i adaptaciji Tamare Damjanović. Autor videa je Lovro Mrđen, dok glazbu potpisuju Stanko Kovačić. Dramski tekst čitaju Adrian Pezdirc, Frano Mašković i Hrvojka Begović

Tijekom prosinca ZKM će nastaviti s online prikazivanjem ciklusa „Držić u ZKM-u“ kada će se moći pogledati i režije drugonagrađenih dramskih tekstova: „Međimurski lepi dečko“ Mateje Posedi i drame „Dječak“ Davora Špišića.

Nagradu za dramsko djelo 'Marin Držić' Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Nagrada se dodjeljuje od 1991.

Obrazloženje stručnog povjerenstva za 1. Nagradu - Dino Pešut: Granatiranje

Granatiranje je ispovjedna, poetska, postdramska metadrama koja zasigurno spada u sam vrh ne samo hrvatske nego i europske suvremene produkcije. Kroz tekst pratimo dvije paralelne ispovjedne priče o ljubavnoj žudnji i strasti, o iluzijama i snovima, o potrazi za smislom u kontekstu svijeta i prostora gdje je rat postao fetiš senzacija i neminovna ljudska potreba za autodestrukcijom. Priča se razvija kao sitna balkanska verzija filma "Call me by your name", kako to ispisuje jedno od lica, pisac koji se metatekstualnom poemom poigrava svojim motivima za pisanje ovog teksta. Piščev monolog o ratu i njegovim posljedicama jedan je od najlucidnijih, najintimnijih i najoriginalnijih kuteva gledanja na tu temu u suvremenoj dramskoj literaturi. Temu borbe protiv smrti i besmislenosti rata, njegovih posljedica vidljivih u fasadama koje se obnavljaju i ljudima koje nitko ne obnavlja, pisac završava konačnim susretom lica koja svojom malom ljubavnom pričom ostavljaju zalog za neko njihovo intimno sretnije sutra.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –