Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 29.03.2022.

U središtu interesa: Douglas Stuart – Shuggie Bain
Održava se
31.03.2022. u 20h

Tribina U središtu interesa kroz prizmu romana "Shuggie Bain" Douglasa Stuarta bavit će se bitnim pitanjima današnjeg društva: traumom i nošenjem s njom, kompleksnošću majčinstva, klasnim pitanjima i pitanjem siromaštva, vertikalne prohodnosti, ali i borbe za slobodu seksualne orijentacije u čvrstim okvirima klasne pripadnosti. Možemo li se osloboditi svih tih početnih pozicija i uspjeti, usprkos svemu? 

Razgovor koji će se održati u četvrtak 31. ožujka u 20 sati moderira pjesnikinja Monika Herceg, a sudjeluju prvakinja HNK-a u Zagrebu Nina Violić, dramatičar i pisac Dino Pešut i Milan Košuta, poznati zagrebački psihijatar i psihoterapeut.

Tribina će se održati u Knjižari Fraktura uz provođenje i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Razgovor ćete moći pratiti uživo na YouTube kanalu Fraktura Najbolja Literatura i na FB profilu Fraktura – najbolja literatura.

O romanu "Shuggie Bain": 

U romanu pratimo odrastanje dječaka Shuggieja, neuklopljenog u surovu sredinu u kojoj odrasta, koji se bori sa svojim homoseksualnim identitetom, majčinim razarajućim alkoholizmom i beznađem siromaštva koje je rezultat toga. Shuggie, ipak, kroz cijeli roman drži glavu iznad vode, i mi zaista dopustimo sami sebi povjerovati da je nakon tuge, ali i takvih gotovo beznadnih početnih pozicija, ipak moguće izabrati nešto drugačije, bolje. Douglas Stuart u ovom je romanu ispisao svoju vlastitu životnu priču, ali nije napisao autofikciju. Roman je nagrađen Man Bookerom 2020. godine.

Douglas Stuart

Shuggie Bain

  • Prijevod: Petra Pugar
  • Fraktura 03/2022.
  • 408 str., meki uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533584409

'Shuggie Bain' Douglasa Stuarta potresan roman o ljubavi, nasilju, siromaštvu, ali i o nastojanju da se u svijetu koji nije naklonjen drugačijem i nježnom postojanju pronađe vlastito mjesto. Borba dječaka Shuggieja da preživi vlastito djetinjstvo osamdesetih u Glasgowu, koji se tada bori s nestajanjem industrije, priča je  o izumiranju radničke klase, ali i dirljiva priča o odnosu Shuggieja i njegove majke.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –