Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.11.2023.

Čitajmo domaće autore: Ivica Ivanišević, 'Otmica Razreda za književnost'
Održava se
30.11.2023. u 19h

V.B.Z. vas, u sklopu ciklusa "Čitajmo domaće autore", poziva na promociju novog romana Ivice Ivaniševića "Otmica Razreda za književnost", u četvrtak 30. studenoga u 19 sati u Kinoteka baru u Zagrebu.

Nakon predstavljenih novih romana Borivoja Radakovića i Gorana Gerovca, slijedi nam britka satira "Otmice Razreda za književnost" Ivice Ivaniševića koji će predstaviti svoj novi roman u razgovoru s književnicom Enom Katarinom Haler, Ivicom Prtenjačom te redateljem Hrvojem Hribarom.

O romanu "Otmica Razreda za književnost"
 
Samosažaljivi pisac zamalo je pleonazam, baš kao i samosažaljivi čovjek. Svi mi skloni smo vjerovati da su nas Bog, sudbina, obitelj ili prijatelji zakinuli, da smo dali nesebično i puno, a primili škrto i malo. Kako su književnici tankoćutnija čeljad od prosjeka, to je i razumljivije da su skloni podvlačenju crte ispod svojih karijera i fiksiranju svoga položaja na imaginarnom zemljovidu naše literatura te da ih rezultati takvih inventura počesto mogu uznemiriti. Razlog? Jednostavno, oni duboko vjeruju da zaslužuju puno više svega: pohvalnih kritika, prestižnih nagrada, prodanih primjeraka, ponuđenih sinekura… One najambicioznije najsnažnije pogodi činjenica da još uvijek nisu primljeni u HAZU, a sva je prilika da nikada i neće, jer godine prolaze, vremena je sve manje, a s njima i šansi da ih establišment primijeti već jednom.

Jedan je od takvih i Josip Bepo Peraica, splitski pisac koji spletom grotesknih okolnosti konačno osvješćuje činjenicu da je skoro cijeli život potratio pišući ispod ili iznad radara matične kulture, većinski ignoriran, da će čak i njegova smrt proći nezamijećeno, dok mnoge kolege, po njegovu dubokom uvjerenju, redom mediokriteti i bezveznjaci, uživaju u reputaciji besmrtnih klasika i pokretnih spomenika kulture. Od pomisli na to obuzet će ga prvo očaj, a potom i bijes. Ta zapaljiva kombinacija pokrenut će dramski zamašnjak i nevoljenog pisca pretvoriti u otimača cijelog Razreda za književnost.


Nakon ove promocije ciklus "Čitajmo domaće autore" nastavlja se predstavljanjem novog romana Ivice Prtenjače, “Albert”, u četvrtak 7. prosinca u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića te događanjima u Kinoteka baru, gdje će u petak 8. prosinca u 19 sati biti predstavljen autor pobjedničkog romana “Tvornica Hrvata” Nebojša Lujanović te u utorak, 12. prosinca u 19 sati nova zbirka poezije “Ponoćni glagoli” Marka Pogačara.

Partneri projekta: Spunk, Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Kinoteka Bar i Barcaffe

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –