Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 23.05.2017.

Čitateljski program za djecu zatvorenika provodit će se u svim zatvorima i kaznionicama u Hrvatskoj

Hrvatsko čitateljsko društvo i udruga Roditelji u akciji – Roda predstavili su u petak 19. svibnja 2017. u Zatvoru u Bjelovaru Čitateljski program za zatvorenike i njihovu djecu u svim kaznenim tijelima u Hrvatskoj.

Čitateljski program se kao pilot program dosad provodio u kaznionicama u Požegi, Lepoglavi i Glini i u Zatvoru u Zagrebu, a od lipnja ove godine, uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa, provodit će se u 22 kaznena tijela.

Ovaj program povezuje djecu i roditelje koji su u zatvorima kroz aktivnosti čitanja naglas, omogućujući tako da roditelji, iako odvojeni, budu na poseban način prisutni u djetetovu životu. Cilj je ovoga programa ojačati roditeljske kompetencije i razvijati pozitivno roditeljstvo među zatvorenicima-roditeljima. Čitateljski program omogućuje djeci i roditeljima da, u nemogućnosti da iz financijskih i organizacijskih razloga češće dolaze u posjet, ostanu povezani kroz blisku i povezujuću aktivnost čitanja naglas.

Zatvorenici i zatvorenice roditelji dobit će slikovnice i knjige među kojima mogu birati knjige za svoju djecu. Knjigu čitaju naglas i zatim je sa snimkom na CD-u šalju djetetu. Osigurane su knjige i slikovnice za djecu svih uzrasta, od rođenja do punoljetnosti.

Tridesetak nakladnika ustupilo je značajan popust pri kupovini knjiga, kako bi učinak ovog projekta bio veći. Iako se radi o velikom broju djece (2015. godine čak 12.734 djece imalo je jednog ili čak oboje roditelja u zatvorima) institucije i organizacije civilnoga društva dosad su nedovoljno prepoznavale probleme s kojima se ta djeca (i njihove obitelji) nose te programa podrške za njih gotovo nije bilo.

Zbog svoje inovativnosti i provođenja na osjetljivom i teškom području - u zatvoru, te prepoznat kao izvrstan primjer nacionalnog umrežavanja, Čitateljski program je dobio Nagradu za inovativnu promociju čitanja u Europi za 2017. godinu, koju dodjeljuje najveća svjetska organizacija za promicanje pismenosti ILA – International Literacy Association.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –