Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 29.06.2022.

Stručni skup 'Kultura čitanja: što nam govore istraživanja o čitanju'
Održava se
08.09.2022. u 10h

Hrvatsko čitateljsko društvo svake godine povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna, organizira stručni skup s ciljem okupljanja stručne javnosti i poticanja rasprava o pismenosti(ma) i dobrobitima čitanja u hrvatskom društvu. Ove godine, stručni skup pod nazivom „Kultura čitanja: što nam govore istraživanja o čitanju“, održat će se u četvrtak 8. rujna u 10 sati u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu (Masarykova 28).

Nacionalna strategija za poticanje čitanja (2017. – 2022.) ističe važnost poticanja istraživanja i međusobnog povezivanja znanstvenih istraživanja radi uspostave referentnih točaka u trajnom praćenju razvoja čitatelja i čitanja te trajne skrbi o kulturi čitanja koja zahtijeva kontinuirane analize stanja, promjene društvenog konteksta čitanja, koordinaciju i evaluaciju postojećih i razvoj novih projekata u navedenom području.

Hrvatsko čitateljsko društvo, u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe, Školskom knjigom i Odjelom za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, organizira znanstveno-stručni skup na temu istraživanja čitanja. Istraživanja nam pružaju korisna saznanja o čitateljskim potrebama, interesima, navikama, poteškoćama u čitanju itd. Pozvani predavači iz različitih područja znanosti i struke predstavit će svoja istraživanja, a kao rezultat ovoga skupa planira se izrada Okvira za provedbu istraživanje čitanja i pismenosti

Program:

Tema skupa tradicionalno je usmjerena na povezivanje ljudi koji rade na poticanju pismenosti na svim razinama – od vrtića, preko škole i visokoškolskih ustanova do obitelji i knjižnica – kako bi svi, surađujući, djelovali na razvoj čitateljskih sposobnosti djece, učenika i studenata te tako pridonijeli obrazovanijem, sposobnijem i razvijenijem društvu. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –