Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 25.04.2010.

Damir Hoyka dobio nagradu 'SFERA'

Fotograf i pisac Damir Hoyka osvojio je nagradu SFERA za najbolji hrvatski znanstveno-fantastični roman u 2009. godini za svoj roman "Xaviu" u izdanju nakladnika VBZ-a. Hoyka je nagradu primio na svečanoj dodjeli nagrada na najvećoj znanstveno-fantastičnoj konvenciji u jugoistočnoj Europi zagrebačkom SFeraKonu 2010.

Znanstveno-fantastičan roman "Xavia" prvi je roman Damira Hoyke. Radnja romana odvija se u bliskoj budućnosti u 2039. godini kada skupina znanstvenika konstruira uređaj kojim se ljudsko biće može prebaciti u virtualan svijet što iskoristi pravednik koji želi virtualizirati cijelo čovječanstvo ne bi li tako uspostavio konačnu pravdu.

 
"'Xavia' oslikava mane i greške prošlosti i sadašnjosti smještene u blisku budućnost u kojoj totalitarizam kao mogućnost ipak nije izumro unatoč tehnološkom napretku a nadu u pobjedu pravde održava tipični usamljeni junak koji s malom grupom prijatelja vodi naoko uzaludnu borbu protiv mašinerije apsolutne moći", izrečeno je na svečanoj dodjeli nagrada.

Damir Hoyka nije prvi vizualni umjetnik čiji je roman osvojio književni žiri nagrade SFERA. Prije četvrt stoljeća najboljim SF romanom u Hrvatskoj proglašen je Utov dnevnik kultnog domaćeg filmskog režisera Branka Belana. On je u žanru poznat i kao prvi prevodilac nekog anglosaksonskog SF djela na hrvatski, riječ je o djelu Isaaca Asimova, a nekadašnji splitski klub SF ponosno je nosio Belanovo ime.


Nagrada "SFERA"

Nagrada SFERA dodjeljuje se od 1981. Godine a utemeljilo ju je zagrebačko društvo za znanstvenu fantastiku SFera u svrhu popularizacije žanra i poticanja domaćih autora. (sfera.hr/nagrada.php) Među njenim dobitnicima su Predrag Raos, Veselin Gatalo, Dalibor Perković, Oliver Franić, Ivan Gavran, Dejan Šorak, Darko Macan, Milena Benini, Branko Belan i Miha Remec.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –