Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 23.05.2017.

Davor Ivankovac dobitnik nagrade Lapis Histriae 2017

Na 12. Međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae 2017 s temom LAŽ pristiglo je ove godine 98 priča na hrvatskom, srpskom, bosanskom, slovenskom i talijanskom jeziku. Žiri književnog natječaja Lapis Histriae 2017 u sastavu: Laura Marchig, Marko Sosič i Tea Tulić odlučio je da ove godine nagradu dobije Davor Ivankovac za priču „Ponedjeljak“.

Pobjednik natječaja bio je gost Foruma Tomizza u Umagu, gdje mu je 19. svibnja nagrada i svečano uručena. Nagrađeni autor dobio je 8.000,00 kuna (donacija umaške tvrtke SIPRO d.o.o.) i artefakt kipara Ljube de Karine.

U užem izboru za nagradu bile su još i sljedeće priče: „Zalogaji“ Suzane Matić (Zagreb), „Ispod površine“ Damjana Krstanovića (Osijek), „Mali karneval masnih maski“ Branka Ćurčića (Sombor) i „Jedina istina u pokorenom gradu“ Aleksandra Mrđena (Novi Sad).

Za knjigu Lapis Histriae 2017, čije se izdavanje planira krajem godine, izabrane su još i priče: „Božanska komedija“ Vivien Karlović (Rijeka), „U potrazi za laži“ Šure Dumanić (Opatija), „Ministar“ Fuada Hrustića (Gradačac), „Kako mrtvi misle“ Ilije Aščića (Zagreb), „Đepeto“ Ota Oltvanjija (Beograd), „Nebesa“ Teje Močnik (Kranj) i „Antonio Russo, un uomo“ Marije Rosarije Armano (Cittadella).

Obrazloženje žirija:

Radnja priče „PonedjeljakDavora Ivankovca odvija se u neimenovanoj hrvatskoj provinciji u kojoj nakon ratnih razaranja vladaju lokalni šerifi, siromaštvo, vanjska i nutarnja ružnoća, nasilje. Glavni junak priče javlja se na natječaj za radnika na tvornici automobilskih guma i zajedno sa skupinom od dvadesetak muškaraca i žena čeka jutarnji vlak koji ga treba odvesti do obližnjeg grada na obećani posao. Dok skupina čeka, iz suprotnog smjera nailazi vlak pun izbjeglica koji bez zaustavljanja nastavlja prema Zapadu. Dolazi do uzajamnog vrijeđanja između izbjeglica i junakove skupine, koje iniciraju lokalni mladići. Osjećaji apatije, srama i gađenja u glavnog junaka sve su jači kako se radnja odvija. Napokon, skupina dolazi na „radno mjesto“ i nakon susreta s poslodavcima ispostavlja se da je riječ o još jednoj prevari lokalnih moćnika: naime, ispostavlja se da su radnici pozvani radi posla na uklanjanju ostataka ruševina tvornice, a ne radi rada u tvornici! „To su te finese koje u lokalnom govoru čine razliku između istine i 'alternativne istine'“, kaže pripovjedač, naznačavajući ironično kako provincija ima svoju „alternativnu“ semantiku. I dok neki ravnodušno prihvaćaju takvu situaciju -– jer „posao je posao“ - ostali, među kojima je i glavni junak priče, odbijaju takvo zaposlenje...

Ivankovčev junak izričito se distancira od svoje sredine i na kraju joj se i suprotstavlja, a da pri tome ne kida niti povezanosti s poniženim i osiromašenim svijetom u kojem živi. Ova priča svojevrsno je „podizanje tužbe u ime nas sirotinje“. „Ponedjeljak“ Davora Ivankovca djelo je izvanredne lucidnosti, umjetničke snage i humanosti.

O autoru:

Davor Ivankovac (Vinkovci, 1984.) diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Objavio je knjige pjesama: „Rezanje magle“ (2012.; nagrada na 22. pjesničkim susretima u Drenovcima 2011., Nagrada Josip i Ivan Kozarac 2012.) te „Freud na Facebooku“ (2013.; nagrada Goran za mlade pjesnike 2012.). Na 17. đakovačkim susretima književnih kritičara 2014. godine Ivankovac je za svoj književno-kritičarski rad dobio Povelju uspješnosti Julija Benešića.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –