Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.10.2014.

Disku(r)sija : Jovica Ivanovski i Siniša Kekez
Održava se
22.10.2014.

Makedonski pjesnik Jovica Ivanovski, stipendist rezidencijalnog programa Udruge Kurs, gostuje na tribini Disku(r)sija, koja će se održati u srijedu 22. listopada u 20 sati u splitskoj Kavani Le Monde (Plinarska 6). Drugi gost ove večeri poezije, koju moderira Marijo Glavaš je splitski pjesnik i novinar Siniša Kekez.

Jovica Ivanovski do sada je objavio devet knjiga poezije, pjesme su mu prevedene na više stranih jezika, a radovi zastupljeni u više antologija i izbora suvremene makedonske poezije.

Skoplje je Jovičin pjesnički toponim, kakav ga vidi njegova generacija, pa u lirici Jovice Ivanovskog  to djeluje prilično daleko od jednosmjernog lokal-patriotizma. Kafić prerasta u pjesnički kronotop, azil za izricanje ontoloških psovki i semiotička arena za muzičku gerilu, sklona (pank) roku. Žestoko se napadaju svi bastioni i recidivi malograđanštine, poput nacije, države, pa i same porodice.

Poezija Jovice Ivanovskog je moderna, urbana, duhovita, ironična, žestoka, precizna i kao takva visoko cijenjena u kritičko-književnim krugovima, a omiljena kod čitatelja.


Siniša Kekez za sebe kaže da je pri rođenju zakasnio 367 dana da bi bio rođeni šezdesetosmaš. Kasnio je, kaže, i s ostalim stvarima u životu pa pjesme objavljivane u periodici još nije stavio u knjigu. Kasnio je i s razumijevanjem društvenih, ljubavnih i osobnih procesa pa se s njihovim posljedicama tek sada stihovno suočava. Kasnio je i s napuštanjem tiskanog novinarstva i dalmatinske metropole.

Rođen je 1966. godine u Splitu, gdje živi i radi kao novinar. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je kroatistiku i južnoslavenske filologije. Pjesme objavljivao u časopisima The Split Mind, Poezija, Tema, Mogućnosti, u zborniku splitskih pjesničkih večeri Rječilište, na portalu Hrvatski plus te u web časopisu Ulaznica. U međuvremenu, dok ne piše poeziju ili novinske članke, Kekez pobjeđuje na književnim kvizovima.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –