Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 05.04.2017.

Disput i Hrvatsko filološko društvo predstavljaju roman 'Crvena poštanska kočija'
Održava se
06.04.2017. u 19h

Gyula Krúdy: Crvena poštanska kočija

U suradnji s Mađarskim institutom u Zagrebu nakladničke kuće Disput i Hrvatsko filološko društvo u četvrtak 6. travnja 2017. s početkom u 19.00 sati  organiziraju predstavljanje romana "Crvena poštanska kočija" (autor: Gyula Krúdy) objavljen u poznatoj biblioteci “Na tragu klasika”.

Predstavljenje će se održati u Mađarskom institutu (Augusta Cesarca 10, Zagreb), a o knjizi će govoriti hungarologinja Jolán Mann, prevoditeljica Kristina Katalinić, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu Dinko Šokčević i nakladnik Josip Pandurić.

 

"Crvena poštanska kočija" (1913) roman je prepun referenci i aluzija na život u Budimpešti na kraju 19. stoljeća, ispričan posredstvom likova provincijalaca koji stigavši u glavni grad traže svoju sreću i životni smisao. Radi se zapravo o novelističkom ciklusu koji romanom čine tek zajednički likovi: provincijske glumice Szilvia Fátyol i Klára Horváth koje traže svoju šansu na pozornicama glavnog grada, a još više u ljubavi, te razočarani novinar Kazimir Rezeda.

Oni zajedno s ostalim likovima – propalim piscima, starobudimskim malograđanskim djevojkama, bogatim gradskim damama, kurtizanama, novinarima, kockarima, mešetarima – predstavljaju boemski dio "peštanskog vašara" čiji je rang nejasan i nestalan, koji žive i umiru za poeziju i ljubav – ali i za sljedeću rundu pića u elegantnom restoranu.


Gyula Krúdy, (1878-1933), klasik mađarske književnosti, napisao je više od šezdeset romana, više tisuća novela i bezbroj publicističkih tekstova koji su do danas ostali rasuti po različitim časopisima u kojima je surađivao.

Gyula Krúdy

Crvena poštanska kočija

  • Prijevod: Kristina Katalinić
  • Disput, Hrvatsko filološko društvo 11/2016.
  • 220 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532602739
  • Cijena 120.00 kn

"Crvena poštanska kočija" (1913) roman je prepun referenci i aluzija na život u Budimpešti na kraju 19. stoljeća, ispričan posredstvom likova provincijalaca koji stigavši u glavni grad traže svoju sreću i životni smisao. Radi se zapravo o novelističkom ciklusu koji romanom čine tek zajednički likovi

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –