Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 16.09.2005.

Dobitnici književne nagrade Drago Gervais

Proglašeni su i ovogodišnji dobitnici književne nagrade «Drago Gervais», koja se tradicionalno, već dugi niz godina dodjeljuje u dvije kategorije – za najbolje neobjavljeno književno djelo i za najbolje objavljeno književno djelo na čakavštini. Nagradu koja se sastoji od 20.000 kuna i objavljivanje djela, autorima djela dodjeljuje Grad Rijeka.

Nakon što je 14. srpnja 2005. prosudbeno povjerenstvo pod presjedanjem Ljubomira Stefanovića izdvojilo 27 rukopisa u u uži izbor, 9. rujna ove godine ono je donijelo i konačnu odluku o dobitnicima. U kategoriji za najbolje objavljeno književno djelo na čakavštini, ovogodišnji dobitnik nagrade «Drago Gervais» je David Kabalin, za knjigu pjesama «Barčica j'armana, slebron okovana» (Viškovo-Ronjgi, Ustanova Ivan Matetić Ronjgov; Rijeka, Graftrade, 2004.). U kategoriji za najbolje neobjavljeno književno djelo, dobitnica je Lada Puljizević za prozno djelo «Cipele za padanje».

Svečana dodjela nagrada održati će se 28. rujna 2005. u 12 sati u Gradskoj vjećnici, u Rijeci, Korzo 16. Nagradu će ovogodišnjim dobitnicima uručiti gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel.

Književnu nagradu «Drago Gervais» je ustanovila bivša općina Rijeka 1961. godine kao najviše književno priznanje tog kraja, dodjeljujući je do 1974. svake godine, a od 1974. svake druge godine 18. travnja, na dan rođenja književnika Drage Gervaisa. Namjera je Nagradom potvrditi tradicionalnu ulogu Rijeke kao makroregionalnog i multikulturalnog centra, potaknuti književno stvaralaštvo i jačanje mnogovrsnih veza lokalne književne scene s nacionalnom, uz poštivanje lokalnih i regionalnih vrijednosti sa širim, pa i globalnim književnim trendovima.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –