Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 03.03.2009.

Dobitnici Nagrade Grigor Vitez za 2008. godinu

Dobitnici Nagrade Grigor Vitez za tekst i ilustraciju u knjigama i slikovnicama za djecu za 2008. godinu su književnik Stanislav Marjanović za tekst i ilustracije u knjizi "Enciklopedija čudovišta" (naklada Sipar) te ilustrator Zdenko Bašić za ilustracije u knjigama "Priče iz davnine" i "Novela od Stanca" (Profil).

Ove godine po četrdeset i drugi put dodjeljena je Nagrada “Grigor Vitez” – naša najstarija nagrada književnicima i likovnim umjetnicima koji žive i djeluju na tlu Hrvatske, za njihova autorska dostignuća u knjigama za djecu, objavljenim u jednoj izdavačkoj godini. Osnovana je i prvi put dodijeljena 1967. godine. Osnivač Nagrade je Savez društava Naša djeca Hrvatske a od 2005. godine Nagrada se ostvaruje i uz suradnju Zagrebačkog kazališta lutaka. Nagrada se sastoji od posebne diplome, statue Ptica (rad akad. slikarice Ksenije Kantoci) i novčanog iznosa.

U 2008. godini u konkurenciji bilo je 54 knjiga i slikovnica, čije tekstove je napisalo 32 književnika, ilustriralo 26 likovnih umjetnika, a objavilo 22 nakladnika iz Hrvatske.

Dobitnici Nagrade Grigor Vitez za 2008. godinu su:

Stanislav Marijanović za književni tekst i ilustracije u knjizi "Enciklopedija čudovišta", objavljene kod nakladnika Sipar d.o.o. Zagreb, urednika Dubravka Marijanovića

Zdenko Bašić za ilustracije u knjigama "Priče iz davnina“ i  "Novela od stanca“, objavljene u Profil Internationalu d.o.o. Zagreb, urednice dr.sc. Lidije Dujić

Osim godišnjih nagrada najuspješnijim autorima kao i pohvale urednicima i izdavačima, ove godine dodijeljeno je i posebno priznanje Nagrade Grigor Vitez za vrhunska stvaralačka dostignuća i ugrađivanje najviših umjetničkih vrijednosti u slikovnice i knjige za djecu, "Zlatna ptica“ , likovnom umjetniku i ilustratoru – Ivanu Antolčiću, peterostrukom dobitniku Nagrade Grigor Vitez za ilustraciju.

Više o dobitnicima Pohvala Nagrade Grigor Vitez!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –