Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 29.06.2020.

Dodjela nagrada 'Grigor Vitez' za 2019.
Održava se
01.07.2020. u 19h

San ljetne noći Ferić Zoran
Jura i gospođica Zavissst Simić Roman, Šumberac Manuel
Potraga Šumberac Manuel

Službena dodjela nagrada za dječju književnost i ilustraciju „Grigor Vitez“ održat će se u srijedu 1. srpnja ove godine s početkom u 19 sati u zagrebačkom klubu Botaničar (Trg Marka Marulića 6). 

Dodjelu nagrada vodi Ida Prester, a nagrade će primiti:

Dobitnicima će čestitati i književnice i prošle dobitnice nagrade Grigor Vitez Silvija Šesto i Sanja Pilić.

Nagrada Grigor Vitez

Putovanje u mjestu Mihaljević Nada

Godišnja nagrada “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju najstarija je domaća nagrada za dječju književnost i ilustraciju, koja je prvi put dodijeljena 1967. godine. Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice u kategorijama za djecu i mlade. Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Ta su priznanja izraz stajališta da je za kvalitetnu dječju knjigu i slikovnicu potreban sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog uređenja te dizajn. 

Nagrade dodjeljuje najstarija i najveća organizacija za djecu, Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske na temelju ocjena stručnog i dječjeg povjerenstva. Stručno povjerenstvo za 2019. godinu: Koraljka Jurčec Kos, predsjednica Povjerenstva, muzejska savjetnica i kustosica Hrvatskog biennala ilustracije; Ana Đokić, dopredsjednica Povjerenstva, književnica; doc.dr.sc. Marina Gabelica, Tomislav Tomić, ilustrator i izv.prof.dr.sc. Dubravka Zima. Dječje povjerenstvo je djelovalo pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 3 člana i dvije članice, djece u dobi 11-14 godina. 

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade “Grigor Vitez”su Knjižnice grada Zagreba. Partneri 70 godina Društva „Naša djeca“ su Tekstilpromet, Pressclipping i Ipsos Puls.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –