Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 01.12.2015.

Dodjela nagrade Zvonko dobitnici Neni Lončar i romanu 'Bio sam pas i opet sam'
Održava se
03.12.2015. u 12h

Odajući počast prerano preminulom kolegi Zvonku Todorovskom, nagrađivanom autoru knjiga za djecu i mlade, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) ljetos je raspisalo 2. natječaj Zvonko za najbolji neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade.

Nakon pomnog iščitavanja 38 prispjelih rukopisa koji su odgovarali propozicijama natječaja tročlani je žiri (u sastavu Snježana Babić-Višnjić, spisateljica i urednica, Silvija Šesto, spisateljica, urednica i predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, te Sonja Smolec, spisateljica i predsjednica žirija) odlučio da je pobjednica drugog natječaja Zvonko Pepa Puh i njezin roman „Bio sam pas i opet sam“.

Svečana dodjela nagrade održat će se u četvrtak, 3. prosinca u 12 sati u Hrvatskom centru za dječju knjigu u Zagrebu (Starčevićev trg 4.) Nagrađenoj autorici i ujedno prevoditeljici sa psećeg jezika, dodijelit će se medalja i tiskati knjiga, te će dobiti 60 autorskih primjeraka nagrađenog djela.

Obrazloženje nagrade:

Nena Lončar

Hrvatsko društvo pisaca za djecu i mlade/klubprvih pisaca, i ove je godine otkrilo mali biser među romanima pristiglima na drugi natječaj - rukopis Pepe Puh „Bio sam pas i opet sam“. Između trideset i osam pristiglih proznih radova naših književnika za djecu i mlade izdvojilo se to djelo svojom inovativnom kompozicijom, stilom i temom, a ujedno i zaigranosti u pristupu autorstvu, s obzirom da je riječ o autorici koja je osvojila i prvog i drugog „Zvonka“ jednoglasnom odlukom žirija – Neni Lončar.   

Riječ je o istodobno  tužnoj, duhovitoj, na mahove grotesknoj, ali i potresnoj priči o psu Van Dogu ispričanoj iz njegove, pseće perspektive. Neobičan rakurs i pseće tumačenje našeg ljudskog svijeta, svježa su pojava u literaturi za djecu i svakako dobrodošla u trenucima kada se sve više osvještavaju prava životinja, ali i preispituje naša ljudska narav.

Autorica je i opet osvojila žiri ludizmom, dosjetkama i duhovitostima koje jednostavno pršte dok se iz pseće perspektive nižu problemi s kojima se danas suočavaju naši četveronožni ljubimci koji pokušavaju održati s nama korak dok nastojimo izgraditi uspješan suživot.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –