Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 01.10.2020.

Književna nagrada 'Zvonko' Krešimiru Butkoviću za roman 'Bok Roko!'

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade / Klub prvih pisaca raspisalo je 9. srpnja 2020. 7. natječaj za književnu nagradu "Zvonko", potragu za najboljim neobjavljenim proznim rukopisom za djecu i mlade do 70 kartica. 

Između dvadesetak rukopisa pristiglih na natječaj tročlanom se povjerenstvu, u sastavu, Silvija Šesto, dopredsjednica HDKDM-a i suurednica tiskanih izdanja, Petra Pann, prošlogodišnja pobjednica, i Snježana Babić Višnjić, predsjednica i suurednica tiskanih izdanja HDKDM-a, izdvojili u uži izbor tri rukopisa koji su se nametnuli vrsnošću stila i zanimljivim pristupom temi. To su naslovi Gordane Lukačić Totalna zavrzlama, Vanje Obada Jogurt i gospođa Freiman i Krešimira Butkovića Bok, Roko! Sva su se tri spomenuta rukopisa zaslužila naći na knjižničnim policama i na noćnim ormarićima malih čitatelja, stoji u priopćenju nagrade, međutim...

Nakon pomna iščitavanja triju rukopisa prosudbeno je povjerenstvo odlučilo da je ovogodišnji pobjednik natječaja "Zvonko", roman Krešimira Butkovića Bok Roko! 

"U tom se malom proznom biseru poklopilo nekoliko aktualnih tematskih aspekata koji zaslužuju našu pozornost, a još više pozornost malih čitatelja. Iako će se mnogi sjetiti nekolicine djela ispričanih iz pseće perspektive, ovaj roman baca drukčije svjetlo na našu stvarnost i neke pojave u našem okruženju – prema psima pomagačima i problemima autistične djece i njihovih obitelji u kompetitivnom društvu koje je izgubilo strpljenje i osjetila za ljepotu trenutka. 

Stoga ističemo da ono što je taj roman izdvojio od ostalih nije samo neupitna vrsnost pripovijedanja, niti samo umijeće zaplitanja i vođenja radnje, nego ono što ta priča oslobađa između redaka – poziv da pogledamo iza sebe, na one koji ne mogu držati korak s nama, da pogledamo dolje gdje su naši četveronožni pratitelji koji nas ne prestaju nagrađivati odanošću čak i kad to ne zaslužujemo – riječju, oslobađa se empatija i ljubav prema životu bez obzira na osobine i obličje koje nam je dano rođenjem". – iz obrazloženja nagrade.

Autor će biti nagrađen medaljom Zvonko i tiskanjem rukopisa, te će dobiti sto (100) autorskih primjeraka djela na promociji koja će se prirediti u prosincu, ovisno o razvoju okolnosti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –