Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / MIN KULT PRES • 24.03.2023.

Donesen program 'Rođeni za čitanje' – nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi

Vlada Republike Hrvatske donijela je program "Rođeni za čitanje" – nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi. Program se provodi kao mjera Akcijskog plana 2020. provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada usvojila još 2017. godine s ciljem poticanja međusektorskog povezivanja i suradnje svih institucionalnih i izvaninstitucionalnih sudionika na području poticanja čitanja.

Akcijskim planom predviđeno je da program „Rođeni za čitanje“ na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju.

Glavni je cilj programa  "Rođeni za čitanje" kroz višegodišnje aktivnosti na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara, kao i uputiti svakog roditelja na redovitim sistematskim pregledima o važnosti čitanja naglas za razvoj djetetovih čitalačkih navika, čitanja iz užitka i utjecaja na sveukupni djetetov razvoj.

Idejna ali i "praktična" začetnica programa je dubrovačka pedijatrica prim. mr. sc. Marija Radonić, inicijalni projekt je u Hrvatskoj prvi preuzeo Grad Dubrovnik gdje se provodi još od 2008. godine, a sada se razvija dalje i širi na cijelu Hrvatsku. 

Tijekom četiri pedijatrijska pregleda, od šestog mjeseca života do polaska u školu, pedijatri djeci čitaju slikovnice prilagođene dobi djece te na kraju pregleda poklanjaju slikovnice da bi roditelji/ skrbnici nastavili čitati u obiteljskom okruženju. Čitalačka pismenost jedna je od bitnih životnih vještina koja utječe na naše zdravlje, stoga je namjera da poticanje čitanja djeci od najranije dobi postane sastavni dio preventivnih i javnozdravstvenih mjera u promidžbi zdravlja djece.

U Republici Hrvatskoj se u prosjeku rodi 36 000 djece godišnje, a Ministarstvo kulture i medija tiskat će i dostaviti u 249 pedijatrijskih ordinacija u Hrvatskoj slikovnice za svako dijete, ukupno četiri slikovnice do djetetova polaska u školu. Sustav za podršku i promociju čitanja od najranije dobi uz aktivnu ulogu pedijatara uključuje mrežu dionika: 21 županijski tim, 873 dječja vrtića i 1127 područnih vrtićkih objekata, 232 knjižnice, 33 rodilišta, patronažnu i volontersku mrežu.

Sredstva potrebna za realiziranje programa „Rođeni za čitanje“ osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu na razdjelu Ministarstva kulture i medija, na aktivnosti A781002 Književno izdavaštvo u iznosu od 265.445,62 eura godišnje.

Tijekom 2022. godine u nekoliko regija organizirali su se informativni susreti s pedijatrima o važnosti čitanja djeci naglas.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –