Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Nacionalna strategija poticanja čitanja ×

Tema • 19.04.2024.

Teška vremena za knjiške dinosaure

Nisam optimist koji očekuje da će nam baš ovogodišnje istraživanje pokazati da smo ipak značajno "poskočili u vis" u proteklih godinu dana, i da će sada iz godine u godinu biti bolje, a ponajmanje sam optimističan u vezi toga da će se prisutnost knjige u medijima popraviti. Ali dobro, Noć knjige ide dalje, u svojoj (naivnoj?) težnji da sukreira neku načitaniju i obrazovaniju Hrvatsku.
Vijest • 19.03.2024.

Osnovnoškolci i srednjoškolci - snimajte videonajave prema omiljenim knjigama

S obzirom na veliku zainteresiranost i zanimljive nagrade i u skladu s Akcijskim planom Nacionalne strategije poticanja čitanja, Ministarstvo kulture i medija i ove godine objavljuje poziv za snimanje videonajava knjiga po izboru učenika osnovnih i srednjih škola. Ovaj Poziv pridonosi razvoju čitalačke pismenosti djece i mladih te se daje poticaj na aktivno i kritičko čitanje.
Razgovor • 29.12.2023.

Snježana Berak : Uz slikovnicu dijete svladava jezik i govor, vježba zapažanje i razvija maštu, ali i uči o moralnim načelima

Poticanje male djece na učenja jezika izuzetno je važno. Što se prije započne s poticanjem govorno-jezičnog razvoja, to će dijete brže i bolje napredovati. Najprihvatljiviji oblik učenja govora je igra. Slikovnicu ili priču potrebno je uvoditi u djetetov život tako da ona od igračke koju dijete opipava, razgledava i prelistava postane omiljeni predmet poput igračke. Roditelj i drugi odrasli koji djetetu...
Razgovor • 28.12.2023.

Marija Radonić : Čitajte svojoj djeci, ne dozvolite da vam aplikacije zauzmu vašu roditeljsku ulogu

Ukratko, pedijatri na redovitim sistematskim pregledima čitaju s djecom i roditeljima za dob djeteta adekvatne slikovnice. Pregled se počne sa slikovnicom koja može poslužiti i kao sredstvo u procjeni psihomotornog razvoja djeteta, kao npr. sredstvo za distrakciju kod cijepljenja, na kraju pregleda slikovnica se poklanja djetetetu s kratkim uputama roditeljima o važnosti čitanja djeci od najranije dobi.
Najava • 23.11.2023.

Tribina Književna perspektiva: Nacionalna strategija poticanja čitanja

Tribina 'Književna perspektiva' održat će se 23. studenog u Booksi, uređuje je i moderira književni kritičar i novinar Matija Prica, a gosti su Korana Svilar, spisateljica i gimnazijska profesorica, te Igor Medić, nekad gimnazijski profesor, a danas znanstveni suradnik Staroslavenskog instituta. Tema razgovora je Nacionalna strategija poticanja čitanja.
Vijest • 24.03.2023.

Donesen program 'Rođeni za čitanje' – nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi

Vlada Republike Hrvatske donijela je program 'Rođeni za čitanje' – nacionalni program poticanja čitanja djeci s ciljem da se kroz višegodišnje aktivnosti na nacionalnoj razini promiče čitanje od najranije dobi i bavi se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara, ali i roditelja.
Vijest • 19.01.2022.

Počinje provedba programa 'Rođeni za čitanje'

Projekti započeti u Godini čitanja nastavit će se i u 2022. godini, između ostalih početkom provedbe programa 'Rođeni za čitanje' namijenjenog najmlađima koji će na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara i roditelja.