Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / MIN KULT PRES • 07.06.2023.

Predstavljen je Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi - Rođeni za čitanje

Rođeni za čitanje

Uz poseban program prilagođen dječjoj publici Teatra Poco Loco, posjet šarenom Bibliobusu i šetnju zagrebačkim Botaničkim vrtom, predstavljen je Nacionalni  program poticanja čitanja djeci od najranije dobi koji će se baviti predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara – program "Rođeni za čitanje".

Glavni je cilj programa  "Rođeni za čitanje" kroz višegodišnje aktivnosti na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara, kao i uputiti svakog roditelja na redovitim sistematskim pregledima o važnosti čitanja naglas za razvoj djetetovih čitalačkih navika, čitanja iz užitka i utjecaja na sveukupni djetetov razvoj.

Idejna ali i "praktična" začetnica programa je dubrovačka pedijatrica prim. mr. sc. Marija Radonić, inicijalni projekt je u Hrvatskoj prvi preuzeo Grad Dubrovnik gdje se provodi još od 2008. godine, a sada se razvija dalje i širi na cijelu Hrvatsku. 

Tijekom četiri pedijatrijska pregleda, od šestog mjeseca života do polaska u školu, pedijatri djeci čitaju slikovnice prilagođene dobi djece te na kraju pregleda poklanjaju slikovnice da bi roditelji/ skrbnici nastavili čitati u obiteljskom okruženju. Čitalačka pismenost jedna je od bitnih životnih vještina koja utječe na naše zdravlje, stoga je namjera da poticanje čitanja djeci od najranije dobi postane sastavni dio preventivnih i javnozdravstvenih mjera u promidžbi zdravlja djece.

Zahvalivši svima koji pridonijeli ostvarenju ovog programa, a posebno inicijatorici programa "Rođeni za čitanje" pedijatrici Mariji Radonić te predsjednici Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju Mirjani Kolarek Karakaš, predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je veliko zadovoljstvo pokretanjem nacionalnog programa Rođeni za čitanje ističući iznimnu važnost čitanja za razvoj djece i mladih. „Čitajući za svoju djecu, moram priznati da je to jedan od najljepših načina roditeljske interakcije s djecom“, istaknuo je predsjednik Vlade dodajući kako je riječ i o aspektu terapeutskog učinka koji, prema mišljenju pedijatara može pomoći i onima koji imaju poteškoća u izražavanju, a svima u stvaranju čitalačkih navika, upijanja znanja i učenja.
 
Govoreći o procesu pripreme ovog vrijednog programa koji je proizašao iz Nacionalne strategije poticanja čitanja ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je na mnoge pokrenute aktivnosti, od kampanje Godina čitanja u kojoj se dodatnim naporima i prigodnim programima na nacionalnoj razini podizala svijest o važnosti čitanja. Istaknula je kako je pokretanjem programa "Rođeni za čitanje" postavljena ona ključna karika u lancu razvoja čitalačke kulture, koja će poticati čitanje od najranije dobi. Lansiranjem novog programa oko trideset pet tisuća djece godišnje koliko ih se u prosjeku rodi u Hrvatskoj, u 249 pedijatrijskih ordinacija diljem Hrvatske, dobivat će slikovnice sve do dobi njihova polaska u školu (slikovnice su autorski rad hrvatskih autora, pisaca i ilustratora Ivane Guljašević Kuman, Brune Kumana i Ivane Musić).

Okupljenima su se obratile i stručna suradnica programa "Rođeni za čitanje" pedijatrica Marija Radonić te predsjednica Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju i pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš.
 

Rođeni za čitanje - Marija Radonić

Posebne zahvale je uputila Knjižnicama Grada Zagreba čiji je bibliobus upotpunio događanje te govoreći o Festivalu hrvatskih bibliobusa i okruglom stolu o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj koji su se nedavno održali u Splitu, podsjetila kako je u mandatu aktualne Vlade nabavljeno 12 novih bibliobusa. „Nadam se da ćemo vrlo brzo vidjeti preokret i zaustavljanje negativnog trenda smanjenog interesa za čitanjem te razvoj čitalačke pismenosti i kulture u Hrvatskoj“, zaključila je ministrica.
 
Sustav podrške i promidžbe čitanja od najranije dobi uz aktivnu ulogu pedijatara uključuje mrežu dionika: 873 dječja vrtića i 1127 područnih vrtićkih objekata, 232 knjižnice, 33 rodilišta i volontersku mrežu.

Sredstva potrebna za realiziranje programa "Rođeni za čitanje" osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske u iznosu od 265.445,62 eura godišnje.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –