Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / MIN KULT PRES • 19.01.2022.

Počinje provedba programa 'Rođeni za čitanje'

Projekti započeti u Godini čitanja nastavit će se i u 2022. godini, između ostalih početkom provedbe programa "Rođeni za čitanje" namijenjenog najmlađima koji će na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara i roditelja.

Program "Rođeni za čitanje" nacionalni je program poticanja čitanja djeci od najranije dobi kao mjera Akcijskog plana 2020. - provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja, a glavni je cilj programa uputiti svakog roditelja na redovitim sistematskim pregledima o važnosti čitanja naglas za razvoj djetetovih čitalačkih navika, čitanja iz užitka i utjecaja na sveukupni djetetov razvoj. Idejna ali i "praktična" začetnica programa je dubrovačka pedijatrica Marija Radonić, inicijalni projekt je u Hrvatskoj prvi preuzeo Grad Dubrovnik gdje se provodi još od 2008. godine, a sada se razvija dalje i širi na cijelu Hrvatsku. 

Program je u Godini čitanja pokrenulo Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju. 

Tijekom 2022. godine organizirat će se edukacije pedijatara o važnosti čitanja djeci naglas u svakoj županiji, a edukacije pedijatara vodi Marija Radonić koja je, uz ravnateljicu Nacionalne i sveučilišne knjižnice Ivanku Stričević i koordinatoricu Nacionalnog programa poticanja čitanja Maju Zrnčić predstavila program, te u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod pedijatrima Slavonije i Baranje održala prvu edukaciju za provođenje programa .

Na predstavljanju programa ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako svi zajedno trebamo pridonijeti svijesti da je čitanje od iznimne važnosti za razvoj djece i mladih, i kako im pomaže da jednog dana postanu osviješteni i napredni građani koji znaju kritički misliti i donositi odluke. Čitanje potiče maštu, poboljšava pažnju, produbljuje znanje, razvija moralnu osjetljivost, jača samopouzdanje, a pomaže i u stvaranju međugeneracijskih  veza između djece i odraslih.

Ministarstvo kulture i medija tiskat će i dostaviti u 282 pedijatrijske ordinacije u Hrvatskoj slikovnice za svako dijete, sveukupno četiri slikovnice do djetetova polaska u školu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –