Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Ministarstvo kulture i medija RH ×

Tema • 29.03.2024.

Moje pjesme moji snovi - pošto pjesma ili kartica?

Autori (pisci, prevoditelji i svi ostali) napokon bi trebali osvjestiti činjenicu da je uredništvo nekog časopisa ili portala u vrlo sličnoj poziciji kao i oni, i da je ta njihova međusobna 'egzistencijalna sličnost' dobra osnova za zajedničko lobiranje u Ministarstvu kulture i medija, lobiranja ne samo za svoju već i za bolju poziciju onog drugog.
Vijest • 19.03.2024.

Osnovnoškolci i srednjoškolci - snimajte videonajave prema omiljenim knjigama

S obzirom na veliku zainteresiranost i zanimljive nagrade i u skladu s Akcijskim planom Nacionalne strategije poticanja čitanja, Ministarstvo kulture i medija i ove godine objavljuje poziv za snimanje videonajava knjiga po izboru učenika osnovnih i srednjih škola. Ovaj Poziv pridonosi razvoju čitalačke pismenosti djece i mladih te se daje poticaj na aktivno i kritičko čitanje.
Vijest • 02.02.2024.

Objavljen poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2024. godini

Nakon provedenog pilot projekta otkupa knjiga za narodne knjižnice po novom modelu u 2023. godini, Ministarsto kulture i medija otvara novi ciklus otkupa knjiga za narodne knjižnice objavom Poziva narodnim knjižnicama, s rokom prijave do 28. veljače i Javnog poziva nakladnicima, s rokovima za prijavu 20. ožujka, 20. svibnja, 10. rujna i 20. listopada.
Vijest • 29.01.2024.

Ministarstvo kulture objavilo natječaj za dodjelu 'Nagrade Iso Velikanović' za 2023. godinu

Ministarstvo kulture i medija raspisalo je Natječaj za dodjelu 'Nagrade Iso Velikanović' za najbolja ostvarenja u području književnog prevodilaštva u 2023. godini. Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada prevoditeljima i kao nagrada za životno djelo. Rok za dostavu dokumentacije je 16. veljače 2024.
Vijest • 16.12.2023.

Proglašene najbolje hrvatske knjižare (antikvarijati, striparnice) u 2023. godini

Nagrade najboljim knjižarama, priznanja koju je kao podršku knjižarskoj djelatnosti 2021. u 'Godini čitanja' pokrenulo Ministarstvo kulture i medija, dodijeljene su jučer u knjižari Znanje u Zagrebu, prošlogodišnjoj dobitnici nagrade. Osim ocjene stručnog žirija u ovogodišnjem izboru prikupljeno je ukupno 11 374 elektroničkih glasova publike za 36 knjižara iz 11 gradova u Hrvatskoj.
Tema • 16.08.2023.

Kad Talijani, Francuzi, Španjolci i Nijemci ne znaju što rade

Neki će reći 'pa kako da se mi nosimo s velikanima europskog/svjetskog nakladništva', i donekle su u pravu, ali nitko nam ne brani da pokušamo unutar vlastitih mogućnosti slijediti njihov primjer. Jer, pitanje svih pitanja jest je li Hrvatska spremna na svoje mlade iz vlastitog proračuna investirati za početak barem cca 4,5 milijuna eura godišnje za vaučere koji će se transferirati na cca 30.000...
Vijest • 01.08.2023.

Uključite se u proceduru javnog savjetovanja i komentirajte Nacrt prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku

Nacrt prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku izradili su pravni stručnjaci Vlade RH na temelju nacrta radne skupine Matice hrvatske, koja je glavni inicijator ovog zakona. Šira stručna ali i 'obična' javnost imaju priliku do 31. kolovoza 2023. izjasniti se o Nacrtu (pozitivno/negativno, komentirati, predlagati, prihvatiti ga ili odbaciti...) na stranici e-Savjetovanja.