Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 20.05.2009.

Drago Glamuzina dobitnik nagrade roman@tportal.hr

Jedan od programskih vrhunaca 6. Zagrebačkog sajma knjiga i ove je godine bilo proglašenje nagrade roman@tportal.hr, koju je ovaj put osvojio Drago Glamuzina za roman "Tri", što je autoru osim relativne slave koju donose hrvatske književne nagrade podebljalo bankovni konto s 100 000 kn. Podsjetimo, ove godine u konkurenciji su još bili Renato Baretić ("Hotel Grand"), Sanja Lovrenčić ("Martinove strune"), Robert Međurečan ("Prodajem odličja - prvi vlasnik") i Dubravka Ugrešić ("Baba Jaga je snijela jaje").

Na svečanosti proglašenja predsjedica žirija Jadranka Pintarić pročitala je obrazloženje Tportalovog sedmeročlanog žirija (u sastavu  Alida Bremer, Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Slaven Jurić, Igor Mandić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić) koji je o pobjedniku odlučio između 53 prijavljena romana:

"Ovogodišnji dobitnik nagrade tportala za najbolji roman tematski raščlanjuje odnose određene strastvenom ljubomorom i ljubavlju, nagonima nevjere i odanosti, dok poetički istražuje međudjelovanje poštivanja i kršenja konvencija forme romana. Polazeći od naizgled jednostavne situacije ljubavnog trokuta i ekonomičnog izričaja, autor gradi koncepcijski ambiciozan i izvedbeno zahtjevan pripovjedni tekst koji neuralgične epizode iz života likova i pomnjivo odabrane fragmente zbilje u kojoj oni žive uklapa u naglašeno samosvjesnu romanesknu strukturu. Iz recentne, a ne samo ovogodišnje produkcije, roman 'Tri' Drage Glamuzine izdvaja se i time što literarno uvjerljivo pokazuje žanr ispovjedne i (kvazi) autobiografske proze može pružiti poticaje za promišljanje pripovjednih obrazaca.''


Čestitamo Glamuzini na osvojenoj nagradi, a prisjećamo se i kritike Jagne Pogačnik koja je o romanu "Tri" napisala i ovo:

"Glamuzina roman usložnjava na još nekoliko načina koji izlaze iz okvira propitivanje 'mračnog stroja žudnje'. Tu je dionica koja prati nastanak romana koji piše Goran - roman o romanu koji čitamo pojavljuje se kao zasebno poglavlje, kao tema razgovora i komentara, kao neprestani podtekst kojim se propituje odnos književnosti i zbilje, ali i status ispripovijedanog. 'Završi taj roman i pusti je da ode', rečenica je koja daje signale kako je odnos o kojem čitamo možda samo fikcija, ali ne ona romana 'Tri', već onoga koji u njemu ispisuje glavni lik.

Roman o žudnjama, opsesijama i posesivnosti, o dva tipa paralelnih odnosa muškarca i dvije žene, nadopunjen je inventarom tema koje nisu u prvome planu, ali itekako funkcioniraju kao fusnota. Voajerizam, egzibicionizam, perverzija, motivi su koji roman fokusiran na samodostatan svijet otvaraju prema van, prema čitatelju koji se cijelo vrijeme osjeća pomalo kao voajer koji promatra egzibicionistički čin.

Opisujući Hanine potpetice Goran kaže kako su one imale perverznu crtu koja nije bila vulgarna; nekako tako je i s ovim romanom u cjelini. Sve je u njemu otvoreno, od strukture do odnosa među likovima, sve je visokog intenziteta i ne tolerira čitanje na rate, već 'na iskap'."

( kritiku u cijelosti možete pročitati u našem Kritičkom arhivu )


***
 
Drago Glamuzina rođen je u Vrgorcu 1967. godine. Diplomirao komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio kao novinar u Vjesniku i urednik u Nacionalu, a sada je glavni urednik u izdavačkoj kući Profil. Jedan je od osnivača i programski direktor Zagrebačkog sajma knjiga.

Objavio knjigu pjesama "Mesari" (Naklada MD, 2001.) za koju je dobio nagradu Vladimir Nazor za knjigu godine, te Kvirinovu nagradu za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina. Zbirka pjesama "Mesari" prevedena je na slovenski (Utera, Maribor, 2001.), makedonski (Makedonska reč, Skopje, 2004.) i njemački jezik (Wieser Verlag, Klagenfurt, 2008.). Zajedno s Romanom Simićem objavio je panoramu hrvatske erotske priče "Libido.hr" (Naklada MD, 2002.) Uvršten je u desetak antologija suvremenog hrvatskog pjesništva u zemlji i inozemstvu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –