Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Drago Glamuzina ×

Kritika • 02.08.2021.

Drago Glamuzina : Drugi zakon termodinamike

‘Drugi zakon termodinamike’ solidno je napisana proza; Glamuzina zanatski vješto vodi dramaturgiju teksta, piše precizno i uravnoteženo, bez velikih stilskih oscilacija. Uvodi pritom u svoju prozu i nove elemente, no ostaje dojam da se svojom poetikom požude već pomalo ponavlja. Opsesivno se baveći istim temama (pa i motivima) bez da ih znatnije produbljuje, autor ih postupno umrtvljuje, pretvara u fetiš...
Razgovor • 11.05.2021.

Drago Glamuzina : Ne pišem da bih bilo koga liječio, ni druge ni sebe

Ne mislim da književnost ima neku drugu svrhu izvan sebe, ni odgojnu, ni revolucionarnu, ni terapeutsku. Ne vidim je kao sredstvo da se njome bilo što postigne. Ona svojim jezikom gradi svijet koji se ne može u potpunosti opisati ni na jedan drugi način, pa ni jezikom književne znanosti. Pritom, ona ne govori jednoznačno pa svaki čitatelj u taj svijet ulazi na svoj način.
Tema • 06.06.2020.

Književni festivali nisu odustali – vraćaju se na jesen!

Organizatori naših najvećih književnih festivala, Petra Ljevak, Seid Serdarević, Roman Simić i Drago Glamuzina govore o tome hoće li se i kad festivali održati, kako strani autori reagiraju na mogućnost gostovanja i putovanja u Hrvatsku, na koje sve prepreke nailaze i kako pripremaju festivale u ovim otežanim okolnostima.
Tema • 04.06.2019.

Književna patrola: Vrisak - riječki sajam knjige i festival autora 2019.

'Želimo imati jak književni program, najzanimljivije knjige i autore, ali i programe koji će privući ljude koji ne pohode baš klasične promocije, ali ih zanimaju i knjige i kultura. Željeli smo da Guvernerova palača u ovih tjedan dana postane mjesto okupljanja, izlaska, živo kulturno središte Rijeke'...
Kritika • 12.09.2016.

Drago Glamuzina : Everest

"Everest" je književni vrhunac dosadašnje Glamuzinine spisateljske djelatnosti, mjesto na kojemu se, da ga parafraziramo, najbliže primakao mjestu s kojega na njegov radni stol padaju scene koje kasnije viđamo transformirane u riječi.
Najava • 17.02.2016.

Večer poezije s Dragom Glamuzinom - Everest

Večer poezije s Dragom Glamuzinom i predstavljanje pjesničke zbirke 'Everest' održat će se u srijedu 17. veljače u Velvet caféu u Zagrebu. O zbirci 'Everest' će uz autora govoriti Delimir Rešicki, Zoran Ferić i Ivica Prtenjača.
Najava • 28.01.2015.

Predstavljanje nove knjige Predraga Matvejevića 'Granice i sudbine'

Predstavljanje nove knjige Predraga Matvejevića 'Granice i sudbine : O jugoslavenstvu prije i poslije Jugoslavije' održat će se u srijedu 28. siječnja u Knjižarsko-galerijskom centru 'Fadil Hadžić' u Zagrebu. Knjigu će uz autora predstaviti Zdravko Zima, Branimir Pofuk, Tvrtko Klarić i Drago Glamuzina.
Kritika • 24.03.2010.

Drago Glamuzina : Je li to sve

Evo nas i kod trećeg (po prirodi logike brojeva i završnog) dijela trijade: "Je li to sve". A, trebalo bi biti, jer opet čitamo o istim likovima, istim zapuhanim staklima automobila na istim fukodromima, o istim lažima i ljubavima, o istoj malograđanskoj imaginaciji, istom rublju, o istoj nemogućnosti prebrojavanja žena, ljubavnica, parkirnih mjesta, šumica... a stvarno, ma koliko da odapinjali strijele s...