Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 28.06.2024.

PODCAST: Drago Glamuzina – Noćni portir

Drago Glamuzina (foto: Tanja Kanazir; ilustracija: MV)

Drago Glamuzina odabrao je i snimio ulomak iz svoje nove knjige, 'Noćni portir', objavljene u edicije 'Dnevnik' sarajevsko-zagrebačke izdavačke kuće Buybook, na poziv urednika biblioteke Semezdina Mehmedinovića.

Noćni portir je hibridna knjiga zamišljena kao neka vrsta romana u formi dnevnika. Prema njegovim riječima, postoji jedna narativna linija koja se proteže kroz cijeli tekst, a na nju se nadovezuju dnevnički fragmenti iz njegovog života i života njegove obitelji, što knjizi i priči daje kontekst i određenu atmosferu.

...Drago Glamuzina dovoljno se već otkrio u svojim autofikcijskim pjesmama i romanima. Ovdje je izložio interesantan spoj profesionalnog (kroz njega do neke mjere doprijevši i do općedruštvenog) te privatnog, s pomacima u prostore intime, a posegnuo je i za hibridnošću – prozni tekst garnirao je završnom pjesmom te ga prožeo (crno-bijelim) fotografijama koje su istovremeno i ilustracija i nadgradnja napisanog. – Damir Radić, Moderna vremena

– POSLUŠAJMO: Drago Glamuzina – Noćni portir –

Moderna vremena · PODCAST: Drago Glamuzina – Noćni portir

Snimio: Drago Glamuzina
Obrada zvuka: Paula Margaretić

Drago Glamuzina (Vrgorac, 1967.) objavio je knjige pjesama: "Mesari" (Naklada MD, 2001.), "Je li to sve" (V.B.Z., 2009.), "Sami u toj šumi" (s fotografijama Stanka Abadžića, Bibliofil, 2011.), "Everest" (Fraktura, 2016.), knjigu izabranih pjesama "Waiting For The Frogs To Fall" (HDP, 2017.) te romane "Tri" (Profil, 2008.) i "Drugi zakon termodinamike" (VBZ, Zagreb, 2021.). Za "Mesare" je dobio Nagradu "Vladimir Nazor" za knjigu godine i Kvirinovu nagradu za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina. Za roman "Tri" dobio je nagradu tportala za najbolji roman godine. Knjige su mu prevedene na njemački, engleski, slovenski, makedonski i bugarski jezik. Od 2003. do 2011. glavni je urednik u izdavačkoj kući Profil, a od 2011. glavni urednik u izdavačkoj kući VBZ. Živi u Zagrebu.

Drago Glamuzina

Noćni portir

  • Buybook 04/2024.
  • 184 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533780450

Pjesnik i romansijer Drago Glamuzina pisao je ovaj dnevnik u toku zime i proljeća 2022. godine. Dani su bili ispunjeni događajima koje je onda opisivao noću, pred spavanje, pa je onda i naslov 'Noćni portir' sretno srastao s knjigom. Dnevnik se tako transformirao u noćnik. A šta je ovdje opisano: sitni kućni problemi, susreti s prijateljima, vrijeme provedeno s bližnjima i ženom 's kojom odnedavno spava', u pitanju su živi likovi u tekstu koji, može se reći, u formalnom smislu jeste i roman. (Semezdin Mehmedinović)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –