Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 18.12.2020.

PODCAST: Nebojša Lujanović – Maratonac

Nebojša Lujanović čita ulomke iz svog novog romana "Maratonac" (Fraktura, 2020.). I sam maratonac, Lujanović u romanu govori o usponima i padovima, o upornosti koja je potrebna da bi se uopće vježbalo za jednu tako zahtjevnu disciplinu, da bi se, sve iz ljubavi i vlastitim sredstvima, otputovalo na daleke destinacije i tamo istrčala dionica od 41.195 kilometara.

"Maratonac", međutim, nije knjiga o trčanju; ona je prije svega introspekcija čovjeka koji se nalazi sam nasuprot svemu i koji mora raščistiti svoje dileme, strahove i poraze da bi se uopće usudio krenuti dalje u trčanje, u život.

– PODCAST: Nebojša Lujanović – Maratonac –

Moderna vremena · PODCAST: Nebojša Lujanović – Maratonac

Nebojša Lujanović rođen je 1981. u Novom Travniku (BiH). Pisac je i znanstvenik. Osim pripovjedaka, eseja i književnih recenzija autor je i više od trideset znanstvenih radova. Objavio je romane "Stakleno oko" (2007.), "Godina svinje" (2010.), "Orgulje iz Waldsassena" (2011.), "Oblak boje kože" (2015.), "Južina" (2019.) i "Maratonac" (2020.), zbirku priča "S pogrebnom povorkom nizbrdo" (2008.), priručnik za kreativno pisanje "Autopsija teksta" (2016.) te znanstvene knjige "Prostor za otpadnike – od ideologije i identiteta do književnog polja" (2018.) i "U rovovima interpretacija – strategija i tragedija nelegitimnog čitanja" (2020.). Zaposlen je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje u zvanju docenta drži nastavu iz teorije književnosti i kulturalnih studija. Aktivno trči desetljeće i pol, kao član splitskog Maraton kluba Marjan, s petnaestak istrčanih maratona po regiji i europskim metropolama. Živi u Splitu. Otac je Lovre i Loti.

Snimio: Nebojša Lujanović
Obrada zvuka: Paula Margaretić

Nebojša Lujanović

Maratonac

  • Fraktura 11/2020.
  • 160 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582900

Koje su granice čovjekove izdržljivosti, koliko ljudsko tijelo, a samim time i glava, može podnijeti u trčanju, i to trčanju maratona? 'Maratonac' Nebojše Lujanovića međutim, nije knjiga o trčanju; ona je prije svega introspekcija čovjeka koji se nalazi sam nasuprot svemu i koji mora raščistiti svoje dileme, strahove i poraze da bi se uopće usudio krenuti dalje u trčanje, u život.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –