Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 16.05.2024.

PODCAST: Nada Gašić – Četiri plamena, led

Nada Gašić, Četiri plamena, led (foto/ilustracija: Iva Perković)

Nada Gašić, autorica je tetralogije o Zagrebu, romana "Mirna ulica, drvored", "Voda, paučina", "Devet života gospođe Adele" i "Četiri plamena, led". Ovaj posljednji roman iniciran je dokumentom koji je potpisao gradski poreznik gospodin Martin Eberle, u kojem su taksativno navedeni troškovi što ih je grad 1704. godine imao pri mučenju i spaljivanju žena optuženih za vještičarenje. Roman nas od začetka 18. stoljeća vodi do našega doba, do stvarnih i nestvarnih događaja.

Poslušajte ulomak koji je za vas odabrala i snimila autorica:

– POSLUŠAJMO: Nada Gašić – Četiri plamena, led –

Moderna vremena · Nada Gašić – Četiri plamena, led

Snimila: Nada Gašić
Obrada zvuka: Paula Margaretić

Nada Gašić (Maribor, 1950.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavistiku i sociologiju. Radila je kao lektorica na univerzitetima u Lenjingradu/Sankt Peterburgu i Pragu. Prevela je Hašekovog "Dobrog vojnika Švejka" i Mošinu dramu istoga naslova. Kao suradnica zagrebačkih izdavača uredila je pedesetak knjiga. U pedesetsedmoj godini objavila je svoj prvi roman "Mirna ulica, drvored" (2007.), za koji je nagrađena nagradom Slavić za najbolji debitantski roman, a 2010. objavila je roman "Voda, paučina" koji je nagrađen nagradom Grada Zagreba i nagradom Vladimir Nazor. Slijede romani "Devet života gospođe Adele" (2020.) i "Četiri plamena, led" (2024) koji s prethodno objavljenim romanima čine tetralogiju o Zagrebu. Romani su joj prevedeni na talijanski, ukrajinski, makedonski... Živi u Zagrebu u jednoj od potresom preplašenih ulica s drvoredom.

Nada Gašić

Četiri plamena, led

  • Sandorf 04/2024.
  • 478 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533515113

'Četiri plamena, led', roman Nade Gašić je 'zimski' roman koji započinje 1704. godine na Gradecu. Te godine gradski poreznik Martin Eberle popisao je troškove koje je grad imao pri torturi i spaljivanju žena optuženih za vještičarenje, nešto sitno i pronevjerio, i onda se dogodilo ono o čemu nije sanjao, a što će se nastaviti u drugom dijelu, Drugom snivanju romana, ovih naših godina u Zagrebu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –