Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.05.2022.

Brdo knjiga, prvi festival knjiga i planina u Samoboru
Održava se
12.-15.05.2022.

Brdo knjiga, prvi hrvatski i regionalni festival planinama inspirirane književnosti održat će se od 12. do 15. svibnja u samoborskom Centru za mlade Bunker te okolnom Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Bogat program Festivala nudi ponešto zanimljivo i korisno za sve ljubitelje planina i knjiga, 20-ak književnih, planinarskih i interaktivnih događanja, koja uključuju razgovore s piscima i planinskim kreativcima, predstavljanja knjiga, pothvata i projekata, edukativne radionice i planinarske ture, uz sudjelovanje gotovo 30 ljudi od planina i kulture iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Pisci, esejisti, planinari, alpinisti visokogorci, izdavači, arhitekti, blogeri, glazbenici, dokumentaristi, video umjetnici i razni drugi kreativci dolaze s ciljem da predstave svoj rad, ali i da posjetitelje potaknu na otkrivanje knjiga i uživanje u planinama.

Iz susjednih država stižu Marija i Andrej Štremfelj, poznati kao prvi bračni par na najvišoj točki našeg planeta – zajedno su se popeli na Mount Everest!, Zehrudin Isaković, istaknuti sarajevski novinar, planinar i alpinist, koji je sudjelovao u ekspedicijama na Mount Everest, planinario planinama Patagonije i Himalaja, te još jedan par koji povezuje jedna od najkarizmatičnijih osobnosti slovenskog alpinizma, Nejc Zaplotnik, autor kultne knjige „Put“, Mojca Zaplotnik Jamnik i Tomaž Mišo Jamnik. 

Od domaćih gostiiju na Festivalu će se predstaviti, između ostalih: Edo Popović, Alan Čaplar, Sinan GudževićIvica Prtenjača, Milan Majerović-Stilinović, Ivan Juretić, Mirko Bjelan, Roman Simić, Siniša Golub, Davorin Mance, Drago Glamuzina, Željko Žarak, te glazbeni gosti Elis Lovrić i Matej Meštrović.

Nebo puno Himalaje Berljak Darko
Što sam naučio na planini Majerović-Stilinović Milan

Uz to, organizirani su izleti u Žumberak i Samoborsko gorje s bogatim i nesvakidašnjim kulturnim i popratnim programom, a održat će se i dvije praktične radionice o odabiru najbolje planinarske opreme za sve uzraste i razine planinarskog iskustva. Za srednjoškolce je organizirano multimedijsko predavanje „Nebo puno Himalaje“ koje će održati Darko Berljak, gorski spašavatelj, alpinist i putopisac. Za djecu osnovnoškolskog uzrasta pripremljene su dvije edukativno-kreativne šumske radionice na temu važnosti šuma, šumske vegetacije i očuvanja prirode. I naposljetku, posjetitelji će moći razgledati izložbu fotografija Davorina Mancea „Jugozapadna utjeha“ iz američkih nacionalnih parkova, kao i izložbu najduhovitijih tvitova gorske službe spašavanja.

Festival ima i svoj pretprogram, nazvan Pristup Brdu knjiga u Gradskoj knjižnici Samobor gdje će se u tjednu prije početka festivala održati predstavljanja knjiga „AlpinistBorislava Aleraja i „Lutanja Velebitom“, Milana Žegaraca Peharnika te planinarsko predavanje „Aconcagua, nedosegnuti vrh“ Sanje Kalafatić Jurlin.
 

Brdo knjiga službeno se otvara u četvrtak, 12. 5. u 19:30 u Bunkeru uz scensko čitanje knjige „Što sam naučio na planiniMilana Majerovića-Stilinovića, koje će glazbeno biti popraćeno nastupom Mateja Meštrovića.

Ulazna sva događanja je besplatan i nije potrebna najava – s iznimkom izleta na Žumberak za koji organizatori mole prethodnu predbilježbu, zbog organizacije prijevoza (mail: press@brdoknjiga.com).

Festival organizira izdavačka kuća Libricon. Suorganizator festivala je Pučko otvoreno učilište Samobor.

Festival podržavaju: Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županija, Turistička zajednica Grada Samobora, Hrvatski planinarski savez, HGSS, Grawe osiguranje, Hrvatske šume, Jana, Bim sport, Iglu šport, Samoborski muzej, Gradska knjižnica Samobor, Tiskara Zelina, Cidrani, Badel te brojne udruge i pojedinci.

Detaljan program, portreti gostiju i informacije dostupne su na: brdoknjiga.com.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –