Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nejc Zaplotnik

Put

  • Nakladnik: Libricon
  • Prijevod: Božica Papeš-Mokos
  • 06/2009.
  • 212 str., meki uvez
  • ISBN 9789535575207
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Slovenski alpinist Jernej (Nejc) Zaplotnik (rođen 16. travnja 1952. u Kranju) alpinizmu se potpuno posvetio od 1969. godine i ubrzo se uvrstio među najuspješnije slovenske alpiniste svoje generacije. Napravio je preko 350 uspona različitih težina po Evropi, Africi i Sjevernoj Americi, sve do tragične pogibije 24. travnja 1983. godine pod ledenom lavinom koja se srušila s južne stijene Manasluja u Himalaji.

Od 1972. godine pisao je planinarske potopise i promišljanja u časopisima ("Planinski Vestnik", "Alpinistične razgledi"), no najpoznatije mu je djelo kultna knjiga alpinističke literature "Put" čije se hrvatsko izdanje napokon pojavljuje dvadesetosam godina po objavi knjige na slovenskom jeziku, u godini kada se obilježava 30. obljetnica od prvog slovenskog, ali i hrvatskog uspona na Mount Everest, u godini kada su se četiri naše cure popele na krov svijeta.

"Put" je na slovenskom jeziku tiskan u više od 30.000 primjeraka i generacijama alpinista i planinara bio je nezaobilazno štivo. Prvo hrvatsko izdanje knjige obogaćeno je c/b fotografijama koje prate Nejčev životni put, od dječačkih dana pa sve do groba pod Manasluom. Predgovor knjizi napisao je Stipe Božić, a pogovor poznati slovenski alpinist Viki Grošelj.


***
 
"Nejc Zaplotnik je sasvim sigurno jedna od najkarizmatičnijih osobnosti slovenskog alpinizma. Za tvr­dnju nije dovoljno imati niz značajnih uspona u domaćim i inozemnim planinama. Nije, također, dovoljno da medu njima budu i tri teška prven­stvena smjera na osamtisućnjake, koja su ga 1979. smjestila uz bok slavnom Messneru. Ono najvaž­nije je da je Nejc svoj život živio tako iskreno kako ga je opisao u 'Putu'. Iz tog razloga se tom majstor­skom tekstu nema što dodati niti oduzeti."

(Viki Grošelj )


"Uspinjali smo se strmom granitnom stijenom prema sedlu Lho La. Nejc je nosio goleme aluminijske ljestve i usput mi pričao kako već nekoliko dana odlazi iz baze i pričvršćuje razne vrste ljestava, sajli i užadi. Došli smo pod okomitu smeđu ploču na koju je naslonio svoje ljestve. Ja sam ga osiguravao dok se on penjao do zad­nje prečke odakle je zabio nekoliko klinova za koje je vezao ljestve. Popeo sam se do njega i sjeo na policu pored vrha ljestava. Ponudio mi je cigaretu.

'Pušiš?' - upita me. 'Ponekad.' - odgovorih. 'E, ovo je pravo mjesto za jednu zapaliti'. Ta cigareta, čije smo dimove otpuhivali prema Zapadnoj dolini Everesta, bila je početak našeg iskrenog prijateljstva. Kad smo se ponovo 1981. godine sreli pod južnom stijenom Lhotsea rekao je da mu izlazi knjiga. Čim sam je pročitao rekao sam mu da se o al­pinizmu, nakon njegove knjige, teško nešto može bolje napisati. Nejčeva knjiga mi je pomogla da se još dublje zagledam u razloge koji alpiniste tjeraju k vrhovima planina.

Cilj istinskog penjača nije samo doseći vrh neke udaljene, sa­motne planine. Naprotiv, više ga zanima put koji vodi do njega. Zato sam na svojim pohodima uvijek nastojao upoznati krajeve kojima vode staze prema najvišim vrhovima svijeta i ljude koji tamo žive. Pokušavao sam pritom pronaći i odgovor na pitanje zašto mnogi ljudi, često po cijenu života, žele stići do beskorisnih vrhova.

Beskorisnih zato što penjač od svojih uspona nema nikakve m terijalne koristi; naprotiv, on se penje u slobodno vrijeme i najčešće o vlastitom trošku. Upravo beskorisnost te radnje otežava odgovor na pitanje. Kad se penjačevim pustolovinama dodaju veliki fizički napori i strahovite opasnosti koje prate penjanja na strme gorske vrhunce, onda se svaki nepenjač, pa i penjač, s razlogom po tko zna koji put upita: zašto?

Davno je jedan slavni istraživač planina rekao: 'Planine su tu, drugog razloga za uspinjanje, osim samog uspona, više nema.' U svijetu u kojemu čovjek sve više vlada svojim okolišem, i često ga nerazumno nagrđuje, velike planine spadaju među posljednje ne­pokorene i nenarušene prostore na Zemlji. Nadajući se novim ot­krićima, mi penjači krećemo upravo onamo, na naporan i opasan put do najviših vrhova svijeta, mjesta na Zemlji za koj se, na sreću, u nekim krajevima i danas vjeruje da su domovi nadnaravnih sila. Nažalost nekima se put do tih mitskih mjesta, kao našem Nejcu, prerano prekida. Ali to nije kraj puta."

( Stipe Božić )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –