Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lara Černicki Stašo Forenbaher

Kratke šetnje u prošlost

  • Nakladnik: Libricon
  • 11/2019.
  • 256 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538017117
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon što su u knjigama "Starim cestama do mora" i "Starim cestama preko Velebita" predstavili graditeljsku baštinu starih cesta na području Gorskog kotara i Velebita, Lara Černicki i Stašo Forenbaher novom knjigom "Kratke šetnje u prošlost" pozivaju čitatelje da se upute pješice do brojnih i raznolikih povijesnih znamenitosti, smještenih u privlačnom prirodnom okolišu širom Hrvatske.

Knjiga "Kratke šetnje u prošlost" sastoji se od 25 poglavlja, a svako od njih obuhvaća jednu malu zemljopisnu cjelinu nazvanu po mjestu ili području iz kojih šetnje polaze. Poglavlja započinju povijesnom pričom o ljudima i događajima vezanim uz taj kraj, a potom slijedi kratki prikaz ishodišnog mjesta i njegovih znamenitosti. U glavnom dijelu poglavlja opisane su dvije ili tri šetnje koje vode do nekih od znamenitosti spomenutih u uvodnoj priči. Za svaku šetnju navedeni su osnovni podaci – trajanje, duljina, visinska razlika, najpogodnije vrijeme, upozorenja te zanimljivosti blizini. 

Knjigom je obuhvaćena pozamašna povijesna i arheološka baština Hrvatske: mnoštvo srednjovjekovnih utvrda, dvoraca i starih gradova; crkve, kapelice i samostani; prapovijesna, grčka, rimska i srednjovjekovna arheološka nalazišta; stare solane, kamenolomi, rudnici, svjetionici, groblja, mirila i stupovi srama. Čitatelji će uz pomoć ove knjige do svih njih stići pješice, ponekad cestama sagrađenim u prošlim stoljećima, a ponekad još starijim karavanskim putevima i stočarskim stazama.

Svojim izborom autori su pokušali obuhvatiti sve krajeve Hrvatske, dajući pri tome prednost destinacijama čije vrijednosti nisu dovoljno poznate. Nastojali su da šetnje budu podjednako privlačne izletnicima različitih interesa i sklonosti, kako ljubiteljima prirode i planinarima tako i onima koje zanimaju povijest i starine, da budu dostupne starima i mladima, planinarima i onima bez planinarskog iskustva, obiteljima s djecom i usamljenim šetačima. Za najveći dio šetnji čitatelju neće biti potrebna posebna oprema, velika fizička pripremljenost i puno vremena – dovoljni su jedna sunčana nedjelja, sklonost prema skitanju i malo avanturističkog duha. U tom smislu ova je knjiga prikladna za gotovo svakog hodača. 

Knjiga "Kratke šetnje u prošlost" može se smatrati svojevrsnim kulturno-povijesnim vodičem za hodače i namijenjena je svima koji svoje odlaske u prirodu žele obogatiti otkrivanjem tragova prošlosti.

Lara Černicki diplomirana je polonistica i rusistica. Bavi se publicistikom pišući popularne članke s povijesnom, kulturnom i prirodoslovnom tematikom. Autorica je knjige "Samoniklo cvijeće grada Zagreba". Zajedno sa Stašom Forenbaherom napisala je četiri knjige, "Drvene crkve izmedu Save i Kupe", "Starim cestama do mora", "Starim cestama preko Velebita" i "Kratke šetnje u prošlost". 

Stašo Forenbaher diplomirani je inženjer građevinarstva i antropološki arheolog. Autor je nekoliko znanstvenih knjiga s područja arheologije i znanstveno-popularne knjige "Spila Nakovana" (s Timothyjem Kaiserom). Zajedno s Larom Černicki napisao je četiri knjige, "Drvene crkve izmedu Save i Kupe", "Starim cestama do mora", "Starim cestama preko Velebita" i "Kratke šetnje u prošlost". Slobodno vrijeme provode u šetnjama, vožnji biciklom i istraživanju prirodnih liepota i kulturne baštine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –