Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lara Černicki Stašo Forenbaher

Starim cestama preko Velebita

  • Nakladnik: Libricon
  • 04/2016.
  • 228 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538017049
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Starim cestama preko Velebita" svojevrsni je nastavak knjige "Starim cestama do mora" koja se od objavljivanja do danas prodala u gotovo tri tisuće primjeraka. Koncept uspješno primijenjen u prvoj knjizi zadržan je i u ovoj – popularno napisan tekst o povijesnim cestama oko i preko Velebita, obogaćen kvalitetnim fotografijama i preglednim kartama, a sve u formi bedekera koji čitatelju otkriva znanu ali i onu skrivenu kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu velebitskih i podvelebitskih krajeva.


Od sredine 18. stoljeća do kraja habsburške vladavine, na širem području Velebita sagrađena je razgranata mreža planinskih cesta namijenjena ponajprije planskom iskorištavanju velebitskih šuma. Radi se o sedam planinskih prometnica koje vode preko glavnih velebitskih prijevoja – Vratnika, Oltara, Alana, Baških Oštarija, Malog Halana i Prezida te uz gornji tok rijeke Zrmanje. Solidno napravljene ceste omogućile su promet zaprežnim kolima i time olakšale putovanje, prenošenje pošte i transport robe između Like i podgorskih luka. Osim poprečnih, sagrađene su i tri važne prometnice koje uzdužno prate Velebit: Dalmatinska cesta kroz Liku, obalna cesta od Senja do Karlobaga i cesta koja vodi hrptom planine od Krasna do Štirovače.

Nakon izgradnje, ceste su mnogo puta prilagođavane novonastalim potrebama prometa, a njihove trase prelagane su kako bi se izbjegli najteži i najnepovoljniji odsječci. Neke od napuštenih dionica sačuvale su se do danas u gotovo izvornom obliku kao dragocjeni spomenici već zaboravljenog, premda ne tako davno minulog vremena.


Izgradnja i brojne rekonstrukcije velebitskih cesta ugrubo se mogu pratiti na starim zemljovidima, no podaci o njihovoj povijesti šturi su i nepotpuni. Stoga su se autori zaputili na teren i sustavno obišli preko sedamsto kilometara tih starih prometnica. Od prikupljene građe satkali su mozaik koji čitaocima dočarava ovaj jedinstveni dio naše kulturne, povijesne i graditeljske baštine.

Prolazeći raznolikim i neobično lijepim krajolicima, velebitske ceste odvesti će vas do našeg najvećeg parka prirode, dva nacionalna parka, nekoliko posebno zaštićenih prirodnih rezervata i mnogih nedovoljno poznatih tragova ljudske prisutnosti koja na tim prostorima seže duboko u prošlost.

Lara Černicki diplomirana je polonistica i rusistica. Bavi se publicistikom pišući popularne članke s povijesnom, kulturnom i prirodoslovnom tematikom. Autorica je knjige "Samoniklo cvijeće grada Zagreba". Zajedno sa Stašom Forenbaherom napisala je četiri knjige, "Drvene crkve izmedu Save i Kupe", "Starim cestama do mora", "Starim cestama preko Velebita" i "Kratke šetnje u prošlost". 

Stašo Forenbaher diplomirani je inženjer građevinarstva i antropološki arheolog. Autor je nekoliko znanstvenih knjiga s područja arheologije i znanstveno-popularne knjige "Spila Nakovana" (s Timothyjem Kaiserom). Zajedno s Larom Černicki napisao je četiri knjige, "Drvene crkve izmedu Save i Kupe", "Starim cestama do mora", "Starim cestama preko Velebita" i "Kratke šetnje u prošlost". Slobodno vrijeme provode u šetnjama, vožnji biciklom i istraživanju prirodnih liepota i kulturne baštine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –