Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Eric Newby

Kratka šetnja Hindukušom

  • Nakladnik: Libricon
  • Prijevod: Mirna Čubranić
  • 12/2015.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789538017032
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kad su se Eric Newby, trgovac u modnoj industriji, i karijerni diplomat Huhg Carless uputili u osvajanje šest tisuća metara visokog vrha u Afganistanu, njihovo jedino alpinističko iskustvo bio je penjački vikend-tečaj u Walesu. Put ih je vodio cestom preko Turske i Irana do divljih planina Hindukuša, i potom kroz izoliranu afganistansku pokrajinu Nuristan nazad do Kabula. Dnevnički zapisi s ovog puta oblikovani su 1958. u knjigu koju je National Geographic uvrstio među 20 najboljih pustolovnih knjiga svih vremena.


Ljubitelji putopisne literature u Hrvatskoj i dan danas su uskraćeni za hrvatske prijevode niza putopisnih klasika koji su oblikovali ne samo ovaj književni žanr već i putničku scenu 20. stoljeća. "Kratka šetnja Hindukušom" samo je djelomični ispravak tog propusta.

"Kratka šetnja Hindukušom" je briljantno napisana knjiga, izvanredno čitljiva, u skladu s duhom vremena i puna diskretnog humora. Autoironičnim jezikom kojim se služi, Eric Newby uspijeva njihov neuspješan pokušaj uspona na vrh Mir Samir pretvoriti u svojevrsnu pobjedu jer  njegova priča govori o tome kako su putovali, a ne što su postigli, što knjizi daje trajnu draž. Knjiga je ujedno i impresionistička slika života prije pedesetak godina u dvije susjedne, ali posve drugačije doline u gorskom lancu Hindukuš, u sjeveroistočnom Afganistanu.

A tu je i sjajan kraj koji opisuje njihov posve slučajni susret s Wilfredom Thesigerom, povijesnim likom iz zlatnog doba istraživanja, za koji je kritičar The Timesa napisao: "Još uvijek mislim kako je zadnjih nekoliko rečenica Kratke šetnje Hindukušom najduhovitiji kraj neke knjige koji sam ikada pročitao."

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Kratka šetnja Hindukušom - Eric Newby –

– Eric Newby –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –