Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lara Černicki

Samoniklo cvijeće grada Zagreba

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 06/2006.
  • 224 str., meki uvez
  • ISBN 9530615787
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Mnogo je knjiga napisano o cvijeću, ali tek ih je nekoliko o divljem cvijeću u gradovima. Ovo je prva i zasad jedina knjiga posvećena divljem cvijeću grada Zagreba. Sličnu je knjigu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće najavljivao veliki hrvatski prirodoslovac Dragutin Hirc, ali svoju zamisao nikada nije ostvario. Njegova bi knjiga nesumnjivo bila važan znanstveni doprinos poznavanju zagrebačke flore.

Za razliku od toga, knjiga koju držite u rukama nije stručni botanički priručnik. Građa za nju nije prikupljana sustavno, nego se u njoj našlo cvijeće koje je privlačilo pažnju autorice svojim izgledom, oblikom, bojama, bujnošću, ili neobičnošću mjesta na kojem je raslo. No, i takav način odabira prilično dobro prikazuje raznolikost i šarolikost svega što divlje ili podivljalo raste u Zagrebu.

Sve fotografije snimljene su na užem području grada. Sjevernu granicu tog područje čine parkovi Zelengaj, Tuškanac i Maksimir, južnu rijeka Sava i Bundek, istocnu stari ranžirni kolodvor na Borongaju, a zapadnu Zagrebačka ulica.

Lara Černicki diplomirana je polonistica i rusistica. Bavi se publicistikom pišući popularne članke s povijesnom, kulturnom i prirodoslovnom tematikom. Autorica je knjige "Samoniklo cvijeće grada Zagreba". Zajedno sa Stašom Forenbaherom napisala je četiri knjige, "Drvene crkve izmedu Save i Kupe", "Starim cestama do mora", "Starim cestama preko Velebita" i "Kratke šetnje u prošlost". 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –