Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 15.10.2020.

Dva hrvatska izdanja u katalogu najboljih knjiga za djecu i mlade White Ravens 2020.

Ljeto na jezeru Čiču Tihi-Stepanić Jasminka
Sedam mačaka Harms Daniil, Vernić Vendi

Objavljen je ugledni godišnji katalog preporuka knjiga iz područja svjetske književnosti za djecu i mlade „White Ravens“, koji objavljuje Međunarodna dječja knjižnica u Münchenu. U ovogodišnji katalog najboljih knjiga za djecu i mlade uvrštena su dva hrvatska izdanja, zbirka kratkih tekstova za djecu Daniila Harmsa Sedam mačaka“ i roman za mlade „Ljeto na jezeru ČičuJasminke Tihi-Stepanić.

Zbirka "Sedam mačaka" donosi niz dječjih tekstova velikog ruskog avangardista Daniila Harmsa, koju je ilustrirala Vendi Vernić. Neki su od njih tek fragmenti, gotovo skečevi, dok su drugi zaokružene pripovijesti ili pak pjesme. Kroz te raznolike žanrove dosljedno se provlači autorov apsurdistički humor, jezična igra, odstupanje od uobičajene logike stvari te sitne bizarnosti koje se uzdižu do vrhunskog principa slobodne igre. Zbirku je u prijevodu Lea Beslaća krajem prošle godine objavila nakladnička kuća Mala zvona.

Roman „Ljeto na jezeru ČičuJasminke Tihi-Stepanić objavila je 2018. Naklada Ljevak. Roman je nagrađen Nagradom „Grigor Vitez“ za najbolji roman za mlade u 2018. i nagradom „Mato Lovrak“ za najbolji dječji roman. Jasminka Tihi-Stepanić u svojim se romanima i pričama bavi problematikom odrastanja u suvremenom svijetu koji pred djecu i mlade stavlja brojne probleme i izazove kojima često nisu dorasli. 

Tijekom svake godine stručnjaci u Međunarodnoj dječjoj knjižnici u Münchenu odabiru nedavno objavljene knjige koje smatraju posebno vrijednima pažnje. Ovo posebno priznanje dodjeljuje se knjigama od međunarodnog interesa koje zaslužuju širi prijem zbog svoje univerzalne teme i/ili svog iznimnog i često inovativnog umjetničkog i književnog stila i dizajna. Izabrane knjige postaju i dio izložbe koja tradicionalno sudjeluje na Sajmu dječje knjige u Bologni.

Ovogodišnji katalog „White Ravens“ sadrži 200 naslova na 36 jezika iz 56 zemalja. Katalog donosi I 200 kratkih recenzija zastupljenih djela a dostupan je u PDF formatu na web stranici bit.ly/WhiteRavens2020 (možete ga preuzeti i s naše stranice - kliknite na privitak desno).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –