Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 22.03.2017.

Europea u Dvorištu predstavlja nizozemsku književnicu Marente de Moor
Održava se
23.03.2017. u 19h

Marente de Moor

Europea u Dvorištu predstavlja hvaljenu i nagrađivanu nizozemsku književnicu Marente de Moor koja će U dvorištu, u četvrtak 23. ožujka u 19 sati predstaviti svoj roman "Nizozemska djeva", upravo objavljen u izdanju Naklade Ljevak.

"Nizozemska djeva" je roman koji u čitateljev um priziva nemirno ozračje vremena koje je prethodilo Drugom svjetskom ratu i koja nam više od svega pomaže da u našoj svakodnevici prepoznamo likove, vrijednosti i duh vremena koji neminovno vodi u eru barbarstva i usponu fašizma na vlasti.

Tema razgovora bit će stoga Era barbarstva, a o tome će razgovarati i knjigu pobliže predstaviti: književnica Marente de Moor, Gioia-Ana Ulrich Knežević, profesorica nizozemske i flamanske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Toni Bandov, konsekutivni prevoditelj s nizozemskog, dok će razgovor voditi i moderirati Ivana Bodrožić.

O autorici:

Marente de Moor (1972.) studirala je slavenske jezike, a 1990-ih živjela je u Rusiji, gdje je radila za ruske i nizozemske medije. Njezine kolumne o apsurdnosti ruske svakodnevice sabrane su i objavljene u "Petersburgse vertellingen" 1999. Nakon povratka u Nizozemsku nekoliko je godina radila za tjednik HP/De Tijd. Njezin vrlo hvaljen prvijenac "De overtreder" ("Prijestupnik") iz 2007. objavljen je u Njemačkoj 2010. u izdanju nakladničke kuće Suhrkamp Verlag pod naslovom "Amsterdam und zurück". Od 2009. radi kao tjedni kolumnist za politički časopis "Vrij Nederland". Njezin drugi roman povijesne tematike, "De Nederlandse maagd" (Nizozemska djeva) objavljen je 2010. godine uz dobre kritike i uskoro preveden na više jezika. Za taj je roman autorica 2011. primila najpopularnije priznanje za književnost u Nizozemskoj, Književnu nagradu AKO (AKO Literatuurprijs), a 2014. Nagradu EU za književnost. Njezin treći roman, "Roundhay, tuinscène" ("Scena u roundhayskom vrtu") nominiran je za književnu nagradu Libris 2014.

– EUPL 2014: Marente de Moor –

Marente de Moor

Nizozemska djeva

  • Prijevod: Snježana Cimić
  • Naklada Ljevak 03/2017.
  • 304 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533550138
  • Cijena 139.00 kn

U ljeto 1936. nizozemski liječnik Jacq šalje svoju 18-godišnju kćer Jannu k Egonu von Bötticheru, Nijemcu s kojim se sprijateljio kao mladić. Egon je zagonetan lik, privlačan i neodoljiv, pa se Janna neizbježno zaljubljuje u njega. Ali, 'Nizozemska djeva' nije samo priča o ljubavi i gubitku nevinosti. Pred Jannom se otvara nov, nepoznat svijet pun zagonetki...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –