Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Kristina Živković • 10.07.2013.

Eva Illouz : Zašto ljubav boli

Mislili ste da su ljubavna čuvstva koja se u nama javljaju, kriteriji po kojima biramo partnera, želje i očekivanja vezana uz odnos s njim, vlastita ljubavna iskustva i seksualni život te pogotovo ljubavna bol nešto sasvim osobno i u prvom redu podložno djelovanju različitih psiholoških faktora, nešto što pripada sferi psihologije a u maloj je mjeri obilježeno strukturom modernog društva i raznim kulturološkim čimbenicima?

U slučaju da je odgovor potvrdan, način na koji ste gledali na ljubavnu problematiku doći će u pitanje već nakon prvog poglavlja ove iznimne knjige ("Zašto ljubav boli : Emocionalni atlas 21. stoljeća") čija autorica, priznata svjetska sociologinja Eva Illouz, ukazuje na društvene i institucionalizirane modele koji utječu na naš doživljaj (romantične) ljubavi, uz nju vezane predodžbe i očekivanja te poglavito pojavu ljubavne patnje, smatrajući da "namjerava li zadržati relevantnu ulogu u modernom društvu, sociologija obavezno mora istražiti emocije koje odražavaju ranjivost sepstva u kasnoj modernosti, ranjivost koja je istodobno institucionalne i emocionalne prirode".

Odmičući se od gledišta da su ljubav između muškarca i žene, kojom se knjiga bavi, te uz nju vezana emocionalna patnja previše individualne pojave da bi postale predmetom sociološkog proučavanja, Illouzova smatra kako "činjenica da pojedinci isto iskustvo tumače na različite načine i da društvena iskustva doživljavamo mahom putem psiholoških kategorija ne znači da su ona osobnog i jedinstvenog karaktera. Institucije su te koje organiziraju iskustva... individualno i društveno nisu međusobno suprotstavljeni entiteti jer sadržaj misli, želja i unutarnjih konflikata pojedinca ima institucionalnu i kolektivnu bazu... kad društvo i kultura potiču strasnost romantične ljubavi i heteroseksualni brak kao modele života u odrasloj dobi, ne oblikuju samo naše ponašanje nego i naše težnje, nadu i snove o sreći".

Autorica već na početku ističe kako joj namjera nije osporiti ili omalovažiti razlike u psihi pojedinaca i bitnu ulogu koju igraju u oblikovanju naših života, već između ostalog pokazati kako "ono što smatramo individualnim težnjama i iskustvom ustvari sadrži veliku količinu društvena i kolektivnog sadržaja".

Prihvativši se tog zadatka i vođena željom da promijeni popularnu tezu da su za ono pogrešno u današnjim vezama neki od glavnih i jedinih krivaca psihološki uzročnici poput traumatičnog djetinjstva ili nedovoljne količine samosvijesti, upušta se u odvažan i zahtjevan pothvat obrazlaganja "društvenih i kulturoloških tenzija i kontradikcija koje danas formiraju sepstvo i identitet" te "institucionalnih uzroka ljubavnih jada". Vođena željom da pokaže kako ljubav "oblikuju i proizvode konkretni društveni odnosi" i kako ona poput robe "cirkulira na tržištu neravnopravne konkurencije", Illouzova nastoji ostvariti i "neznanstvenu ambiciju" da razumijevanjem njezinih društvenih temelja u olakša ljubavnu patnju.

Naglasak svoje studije pritom stavlja na ljubavnu problematiku modernog doba u kojem je došlo do promjena koje su rezultirale specifičnim obilježjima po kojima se ona razlikuje od predmodernog ljubavnog iskustva i suvremenog čovjeka suočava s probleme s kojima se još uvijek treba naučiti nositi, a da bi u tome uspio prvi je korak njihovo razotkrivanje i razumijevanje, čemu ovo djelo uvelike pridonosi.

Čitatelj će tako korak po korak otkrivati "novine u modernom iskustvu patnje uzrokovane ljubavlju" koje uključuju promjene na bračnom tržištu, njegovim zakonitostima i omjeru snaga na tom polju, preobrazbu načina i kriterija izbora partnera, vrlo važnu ulogu koju ljubav igra u izgradnji osjećaja društvene vrijednosti pojedinca, racionalizaciju ljubavnih osjećaja i strasti te (neželjene) posljedice do kojih ona dovodi i transformaciju oblika razvoja ljubavne mašte, područja koje je naročito podložno utjecajima medija, knjiga, interneta te industrije zabave i marketinga.

Koliko god se takav pristup nekima na prvi pogled može učiniti previše apstraktnim da bi bio primjenjiv na konkretnom planu i ostvario autoričinu ambiciju ublažavanja ljubavne boli, a ovakva knjiga "mirisati" na hladno teoretsko razglabanje, Illouzova je zadatku potpuno dorasla pa "Zašto ljubav boli" nije ni jedno ni drugo. Baš naprotiv. Daleko od toga da predstavlja sociološku varijantu raznih priručnika za samopomoć punu praktičnih savjeta za svakodnevnu uporabu, ona  je zanimljivo i dobro argumentirano, znanstveno, ozbiljno ali nadasve čitko i ponekad vrlo zabavno štivo obogaćeno citatima iz književnih i internetskih tekstova, privatnim pismima i svjedočanstvima osoba koje su s autoricom podijelile svoja promišljanja i iskustva.

Istovremeno, riječ je i o iscrpnoj analiza nekih od društveno-kulturoloških utjecaja koji u emocionalnoj sferi pojedinca igraju ulogu koje uglavnom nije svjestan može mu olakšati snalaženje i plovidbu uzburkanim ljubavnim morem, i koja mu može skrenuti pažnju na vjetrove za koje možda i ne sluti da pušu u jedra, pa i pomoći da širenjem gledišta uspije izbjeći pokoji opasan greben, olakša si patnju i frustracije te u konačnici poboljša kvalitetu osobnog i ljubavnog života.

Jedna od najvećih kvaliteta knjige jest što ona nudi nov, neočekivan i intelektualno poticajan pogled na važnu, ako ne i ključnu sastavnicu našeg intimnog života, čini nas svjesnim nevidljivih utjecaja kojima smo izloženi i nudi saznanja koja će nas prilično obogatiti, a po svoj nam prilici i uspjeti promijeniti neke (pogrešne) predodžbe vezane uz ljubav ali i vlastito sepstvo.

Jednom riječju, ovo je jedna od onih knjiga koja u čitatelju ostavlja traga te obavezno štivo za svakoga tko se želi ozbiljnije pozabaviti problematikom ljubavi i ljubavnih odnosa, dijelom i zato da bi se s njom lakše nosio.

 
Eva Illouz: "Zašto ljubav boli : Emocionalni atlas 21. stoljeća"
Prevela Andrea Pongrac

Planetopija, 2013.

( Ovaj tekst koji se ekskluzivno objavljuje na MV Info portalu zajednički je financiran od strane MV Info i udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA )

Eva Illouz

Zašto ljubav boli : Emocionalni atlas 21. stoljeća

  • Prijevod: Andrea Pongrac
  • Planetopija 01/2013.
  • 320 str., meki uvez
  • ISBN 9789532572377
  • Cijena 139.00 kn

U ovoj sociološkoj studiji, jedna od vodećih svjetskih intelektualki našeg doba tvrdi da ljubavne boli nisu isključivo posljedica naših ranjenih psiha. Naprotiv, uzrok pronalazi u Hollywoodu, kapitalizmu i internetu koji su izazvali posvemašnji kaos u našim ljubavnim životima, a nas pretvorili u potrošače ljubavi.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –