Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 08.02.2016.

Eva Illouz nova gošća Filozofskog teatra
Održava se
13.02.2016. u 19:30h

Zašto ljubav boli Illouz Eva

Nova gošća Filozofskog teatra u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu je Eva Illouz, jedna od najznačajnijih sociologinja današnjice, autorica na hrvatski prevedene knjige "Zašto ljubav boli". Eva Illouz specijalizirala se upravo za ljubav, stoga nije slučajno da se novo izdanje Filozofskog teatra održava upravo 13. veljače, uoči Valentinova.

Ako ste sretno zaljubljeni, čak i ako ste nesretno zaljubljeni, ako još uvijek vjerujete u ljubav, čak ako ste i razočarani, ima li što bolje nego večer uoči Valentinova provesti u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu? - poručuju iz HNK.

Eva Illouz rođena je u Fesu u Maroku, dok je veći dio svojega života provela u Francuskoj. Gostujuća je profesorica na Sveučilištima Northwestern i Princeton, École des hautes études en sciences sociale u Parizu i Wissenschaftskolleg u Berlinu. Redovita je profesorica na Hebrejskome sveučilištu u Jeruzalemu, a od 2006. godine prva je žena predsjednica prestižne Akademije vizualnih umjetnosti i dizajna Bezalel u Jeruzalemu. Godine 2009. vodeće njemačke dnevne novine svrstale su je među najznačajnije mislioce 21. stoljeća, odnosno proglasile ju jednom od 12 mislilaca koji "utiru put budućnosti".
 
Autorica je nekoliko svjetskih uspješnica prevedenih na 15 jezika među kojima se ističu nagrađivane "Consuming the Romantic Utopia, Oprah Winfrey and the Glamour of Misery", te na hrvatski prevedena "Zašto ljubav boli : Emocionalni atlas 21. stoljeća" (Planetopija, 2013). Više o knjizi!

Povodom njezinog prvog gostovanja u Hrvatskoj, Planetopija je objavila čak dvije njezine knjige "Hladna intimnost: Kako smo stvorili emocionalni kapitalizam" i najnoviju "Hard-core romansa: Pedeset nijansi sive, bestseleri i društvo".

Hard-core romansa/Hladna intimnost Illouz Eva


Otkako se proširila među obožavateljima Twilight sage do rekordne prodaje diljem svijeta, priča o uspjehu erotsko-romantične trilogije Pedeset nijansi sive istodobno je neobična i fascinantna. Zašto su, iako loše napisani i klišejizirani, romani postali tako popularni, posebno među ženama iznad trideset godina. Je li tajna njezinog uspjeha spajanje romantičnog fantasyja s vodičem za samopomoć, pita se Eva Illouz u svojoj intrigantnoj knjizi "Hard-core romansa" (Planetopija, 2016.)
 

U knjizi "Hladna intimnost" autorica razmatra kako su i zašto javna i privatna, ekonomska i emocionalna sfera postale nerazdvojivo isprepletene.

"Na isti način kako su emocije pretvorene u novi oblik kapitala, tako su veze u korporacijama dobile na važnosti. Iste kulturne formacije koje su potaknule žene da zahtijevaju ravnopravni položaj u javnoj i privatnoj sferi, intimne su odnose lišile strasti, racionalizirale su ih i učinile krajnje utilitarističkim. Isti sustav znanja koji nas je trebao usmjeriti da zavirimo u mračne kutove svoje psihe i da se emocionalno „izrazimo“, pridonio je pretvorbi veza u kvantificirane i zamjenjive entitete.“ Eva Illouz, "Hladna intimnost" (Planetopija, 2016.)
 

Poslije razgovora koji će s njome voditi Srećko Horvat, pridružite se okupljenima na čaši šampanjca i u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu  dočekajte Dan zaljubljenih!

– Eva Illouz introduces Why Love Hurts –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –