Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 07.07.2021.

Evelina Rudan dobitnica je nagrade 'Tin Ujević' za najbolju zbirku pjesama

Evelina Rudan, foto: Fraktura

Smiljko i ja si mahnemo Rudan Evelina

Nagradu Društva hrvatskih književnika (DHK) "Tin Ujević" za najbolju zbirku pjesama objavljenu u razdoblju od svibnja 2020. do svibnja 2021. dobila je Evelina Rudan za pjesničku zbirku "Smiljko i ja si mahnemo".

Na prigodnoj svečanosti ispred pjesnikove rodne kule u Vrgorcu ovogodišnjoj dobitnici Evelini Rudan nagradu su uručili predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić i gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg.
 
Na natječaj za Nagradu "Tin Ujević" ove godine su stigle rekordne 83 knjige, a prosudbeno povjerenstvo u sastavu Ivan Rogić Nehajev, Dunja Detoni Dujmić i Božica Brkan u uži izbor izdvojilo je pet knjiga:

Obrazloženje prosudbenog povjerenstva

"Za Nagradu su prijavljene rekordne 83 knjige. Prosudbeno povjerenstvo procjenjuje kako su one reprezentativni uzorak ukupne produkcije hrvatskih pjesnika prošle godine te da bi bilo korisno podsjetiti da je suvremeno hrvatsko pjesništvo, barem statistički, autorski vrlo plodno te da se uspješno opire labirintskim klopkama tzv. oskudna vremena i uvijek prisutnim društvenim sklonostima zanemarivanju pjesničkih uvida i djela. Uočava također da su u suvremenom hrvatskom pjesništvu prisutne različite moderne/postmoderne autorske intencije. Pluralnost produkcije može se držati njegovim općim obilježjem, izraženijim nego u prethodnim razdobljima, ali i njegovom vrijednošću: svojevrsnim jamcem mladosti suvremenih hrvatskih pjesničkih radionica.

Uočili smo također i da su knjige poslane na natječaj objavili vrlo različiti izdavači, počevši od samih autora pa sve do uspješnijih izdavačkih kuća s novim specijaliziranim bibliotekama te nam se čini ohrabrujućim i pohvalnim što u izdavačkim programima pjesničke knjige nisu uobičajeno manje važne u usporedbi s drugim žanrovima, ponajprije proznim. 

U potrazi za dobitnicom/dobitnikom Nagrade „Tin Ujević“ prosudbeno povjerenstvo priklonilo se svojevrsnom trokoraku. Do konačnog imena stigli smo odabirom i objavom najprije užeg izbora knjiga desetero pjesnika čije se autorske poetike međusobno bitno razlikuju, ali su srodne po natprosječnoj izvedbenoj kakvoći pjesničkog teksta te temama nerijetko društveno aktualnima (npr. korona, potres i sl.):

Izbor smo zatim suzili na pet pjesničkih knjiga, i to one Marije Dejanović, Lane Derkač, Senka Karuze, Andrijane Kos Lajtman i Damira Radića te Eveline Rudan, poslije čega je prevladalo jedinstveno mišljenje članova Povjerenstva kako nagradu treba dodijeliti knjizi Eveline Rudan "Smiljko i ja si mahnemo"."

Evelina Rudan

Smiljko i ja si mahnemo : (balada na mahove)

  • Fraktura 05/2020.
  • 128 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533582191

'Smiljko i ja si mahnemo' sigurno će sjati u suvremenoj hrvatskoj poeziji. Gusto, a lako satkana priča nove knjige Eveline Rudan, osjeća se, morala je biti ispričana. Ona poseže sve do početaka, vraćajući se uvijek u sadašnje trenutke i na poznata mjesta, od kojih se zatim otiskuje uvijek u novi obilazak elipse pamćenja. Čitajući, posjetit ćemo istarska polja i šumarke, zagrebačke ulice i fakultete, Sueski kanal i New York... (Goran Čolakhodžić)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –