Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.06.2019.

Festival bibliobusa u Rijeci – slavlje dostupnosti knjige svima
Održava se
07.06.2019. u 10h

8. festival bibliobusa, jedinstvena manifestacija posvećena predstavljanju i promicanju pokretnih knjižnica koje knjigu i knjižnične usluge donose do svih onih kojima je taj pristup otežan, ograničen, nepostojeći, bit će održan u petak 7. lipnja od 10 do 13 sati na Korzu, Trgu 128. brigade Hrvatske vojske i Trgu 111. brigade Hrvatske vojske u Rijeci.

Svi zainteresirani bibliobuse će moći upoznati na najrazličitije načine – na dva spomenuta riječka trga bit će parkirani, izloženi i otvorenih vrata bibliobusi (ukupno 16 bibliobusa) iz Zadra Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Koprivnice, Križevaca, Rijeke, Vinkovaca, Zadra, Zagreba, i iz susjednih zemalja: Bosne i Hercegovine (Banja Luka), Italije (Milano), Mađarske (Pečuh), Slovenije (Kopar i Postojna) te Srbije (Kruševac). 

Istodobno će se na Korzu (postamenti) otvoriti i izložba o pokretnim knjižnicama na kojoj će građani moći vidjeti što su i čemu služe pokretne knjižnice, kako su one izgledale u razdoblju od prošlih stotinu godina, kako je tekao razvoj riječke bibliobusne službe, steći uvid u bibliobusne službe koje trenutno djeluju u Hrvatskoj, tehnološki najrazvijenije pokretne knjižnice. 

Popratni animacijski program: negdje između bibliobusa čekaju vas performerica na štulama s gitarom Sedina Cerovac, pripovjedačica, ilustratorica i književnica Margareta Peršić i mađioničar Andrej Škedel, koji će pokušati srušiti osobni rekord – materijalizirati se na svakom od 16 festivalskih bibliobusa. Pripremljene su dvije velike podne igraće table – šahovska i Čovječe, ne ljuti se ako ne znaš odgovore na pitanja iz književnosti! Za igru i zabavu na podnim tablama zaduženi su Šahovski klub Rijeka/Šahovski savez PGŽ i Kulturni front Opatija. 

Uz Festival bibliobusa za stručnu knjižničarsku javnost održat će se i 14. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj, 7. i 8. lipnja u Gradskoj vijećnici. Na okruglom stolu čije su teme Kultura u pokretu i Uloga bibliobusa u ostvarenju ciljeva UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj pozvani predavači predstavit će iskustva bibliobusnih službi iz Španjolske, Italije, Slovenija kao i niz izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja s primjerima dobre prakse.

Ovogodišnji, 8. festival bibliobusa odvija se u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, a povod je obilježavanje vrijedne obljetnice - 50. rođendan riječkog bibliobusa koji je bio prva pokretna knjižnica tog tipa u cijeloj Hrvatskoj pa čak i tadašnjoj Jugoslaviji! Festival se odvija u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i Hrvatskog knjižničarskog društva - Komisije za pokretne knjižnice, uz podršku Rijeke 2020,  Grada Rijeke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Veleposlanstva Španjolske u RH.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –