Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 02.02.2020.

Službeni početak bogate kulturne godine Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020

Rijeka 2020 - EPK

Velikom svečanom proslavom koja je trajala 24 sata, Rijeka je 1. veljače 2020. i službeno preuzela titulu Europske prijestolnice kulture i time započela možda i najvažniju, ali svakako najzanimljiviju kulturnu godinu u svojoj povijesti.

Na riječkim ulicama od samog jutra je vladalo veselo i slavljeničko raspoloženje koje je kulminiralo središnjim događanjem, izvedbom Opera industriale kojom je Riječka luka pretvorena u golemu pozornicu na kojoj je uz zvukove rada, industrije i buke nastupilo tisuće izvođača. O Bella Ciao bila je završna pjesma kojom je Rijeka simbolički podsjetila Europu i Hrvatsku na slobodu koju građani Europe žive u proteklih 75 godina. Sloboda, Tolerancija, Antifašizam, Poštovanje, Suživot, Mir i Ljubav samo su neke od poruka kojima je završila središnja svečanost čiju režiju potpisuje Dalibor Matanić.

U Operi industriale, nastaloj prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved) u orkestraciji hrvatskog kompozitora, maestra Frana Đurovića, nastupili su brojni glazbenici, među kojima i DB Indoš – Kuća ekstremnog glazbenog kazališta s Rumoristima kao izvođačima, mješoviti Pjevački zbor otvorenja Europske prijestolnice kulture predvođen Jekom Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića, orkestar gudača i puhača. U izvedbi je također sudjelovao i posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat te ansambl od dvadeset riječkih gitarista, deset bubnjara, plesači i radnički orkestar brusilica, varioca i iskri.

Rijeka 2020 - EPK

Ova je urbana riječka opera donijela podsjetnik na bogatu i burnu riječku povijest, donijela je  poruke poštovanja prema snazi radnika u životu modernog grada, radnika  koji su s ponosom gradili Rijeku. Tematski se ova izvedba dotakla i Janka Polića Kamova, najvećeg riječkog pisca, preteče europske književne avangarde i donijela izvođenje njegovih stihova u posebnom stilu. Finski je zbor muškaraca koji vrište izveo himne svih država pod kojima je Rijeka postojala u proteklih sto godina. U velikom finalu izvedbe svi su se izvođači okupili u izvedbi pjesme Bella Ciao - rock gitaristi, bubnjari, Pjevački zbor otvorenja EPK, orkestar, finski zbor Huutajat, DB Indoš velik broj publike. Narator u izvođenju bio je Zoran Prodanović Prlja, a spektakl  je završen uz veliki vatromet.

Službeno otvorenje održalo se u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, u popodnevnim satima kada je potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica uručila je riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu službenu plaketu titule Europske prijestolnice kulture. Preuzimanje ove velike titule proslavljeno je uz stihove 'Za mir, za mir!' umjesto 'U boj, u boj!, a riječ je o prepjevu finala opere Nikola Šubić Zrinjski skladatelja Ivana Zajca koji je nastao posebno za ovu prigodu.

Rijeka 2020 - EPK

Svečanosti programa otvorenja Europske prijestolnice kulture u HNK Ivana pl. Zajca nazočili su visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske, ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica Predsjednice i premijera Republike Hrvatske, ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, predstavnici Europske komisije, ministri kulture europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici, diplomatski zbor i brojni drugi uvaženi gosti, među kojima i domaćini – gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i direktorica RIJEKE 2020 Emina Višnić.

Riječku je cjelodnevnu svečanost pohodilo više od 30 tisuća ljudi, od toga je sama, Opera industriale, okupila 20.000 ljudi na gatovima Riječke luke. Program se nastavio do jutra u brojnim klubovima, kafićima i koncertnim prostorima. Bio je to dan nakon kojeg ništa više nije isto. Dan u kojem je Rijeka pokazala zašto nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Izvor: Press - Rijeka 2020.

– Otvorenje Europske prijestolnice kulture –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –