Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.09.2020.

19. Festival europske kratke priče ruku pod ruku s Hay Festivalom u Rijeci i Zagrebu
Održava se
04.-09.10.2020.

19. Festival europske kratke priče: Luka različitosti održat će se od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu. Riječki program kreće 4. listopada u 19 sati velikim otvorenjem 19. FEKP-a, pričama o suputnicima s Aleksandrom Hemonom i Semezdinom Mehmedinovićem. Zagrebački program ovogodišnjeg FEKP-a odvijat će se se od 6. do 9. listopada u kultnom Kinu Kinoteka.

FEKP u doba koronavirusa svoj program temelji na programima uživo i online, a s obzirom da velika većina stranih gostiju ipak neće moći posjetiti festival, najavljeno gostovanje Hanifa Kureishija, Elif Safak, Aleksandra Hemona, Yanna Martela, Irvinea Welsha, Eduarda Halfona, Mazena Maaroufa, Marine Lewycke i dr. ipak će se odvijati digitalno.

Ili, točnije rečeno u kombinaciji uživo + stream, u utorak 6. 10. u 19 sati održat će se razgovor s jednim od najznačanijih i najprepoznatljivijih škotskih pisaca, autorom kultnog Trainspottinga, Irvineom Welshom, koji će uživo u riječkom Exportdrvu moderirati Borivoj Radaković. Isto tako, Radaković će u petak, 9. 10. u 20 sati u zagrebačkoj Kinoteci zatvoriti Festival razgovorom s britanskom "književnom rock zvijezdom", Hanifom Kureishijem. Oba ova kultna autora trebala su biti dio ovogodišnje festivalske suite, ali, ako vas to tješi, obećali su doći sljedeće godine.

A tu je i FEKP DIGITAL – program koji će biti dostupan na Youtube kanalu točno u podne, a organizirano je i zajedničko gledanje u oba festivalska grada i to: u Zagrebu u Booksi i u Rijeci u Book Caffeu Dnevni Boravak. U programu će se 5. 10. održati panel-diskusija "Priče iz izbjeglištva: Književnost i ljudska prava u Velikoj Britaniji i Europi" na kojoj će sudjelovati David Herd, Anna Pincus i Marina Lewycka, a utorak, 6. 10. rezerviran je za panel-diskusiju "Jezik i tišina: Novi glasovi za Europu" na koju će se uključiti Alexandra Büchler, Sulaiman Addonia i Mazen Maarouf

U programu FEKP-a održat će se i predstavljanje knjige "Kuhinja različitosti: Privremena mjesta nove društvenosti," nastale u sklopu projekta Rijeka 2020, u Exportdrvu u ponedjeljak, 5. 10. u 19 sati. Saznajte sve i o projektu "Vozim ti priču" u kojoj je petero riječkih umjetnika zakoračilo u različita prijevozna sredstva, od vozila hitne pomoći do vlaka, pričajući sa svojim vozačima iz Čistoće, Jadrolinije, HŽ-a, Autotroleja i privatnog sanitetskog prijevoza, o temama koje im život znače, razmjenjujući, često i humoristična, iskustva rada i vlastitih zanimanja.

Istog dana održat će se razgovor i dodjela nagrade FEKP-a za kratku priču za mlade. Dodjela nagrade FEKP-a za kratku priču (za odrasle) održat će se uživo, uz tradicionalna čitanja, u srijedu, 7. 10. u 20 sati u zagrebačkoj Kinoteci.

Od domaćih kratkopričaških snaga na festivalu će uživo nastupiti nezaobilazni Senko Karuza, Ante Zlatko Stolica, Milan Majerović Stilinović, Ivana Pintarić, Maša Kolanović, Luiza Bouharaoua i Neven Ušumović.

Ovo je samo dio programa, detalje potražite na stranicama FEKP-a.

Hay Festival Europa28

Europa 28 Cleave Sarah, Hughes Sophie

FEKP je posebno ponosan na suradnju s Hay Festivalom, na kojem će 28 istaknutih spisateljica, novinarki, umjetnica, znanstvenica i poduzetnica – po jedna iz svake zemlje Europske unije i jedna iz Ujedinjenog Kraljevstva – promišljati vlastite vizije budućnosti i o njima raspravljati. U partnerstvu s FEKP-om i Sveučilištem u Rijeci, Hay Festival Europa28 organizirat će od 6. do 9. listopada panel-rasprave, čitanja, filmske projekcije i izvedbe u Rijeci i Zagrebu te online na stranici festivala.

U utorak, 6. listopada u Zagrebu i srijedu, 7. listopada u Rijeci održat će se predstavljanje knjige "Europa 28 - Žene o budućnosti Europe", iznimne zbirke raznovrsnih i inspirativnih, hrabrih i provokativnih tekstova koji promišljaju budućnost Europe te izazove njezine današnjice. Na predstavljanju hrvatskoga izdanja antologije (knjiga je istovremeno objavljena na engleskom, hrvatskom i španjolskom jeziku), okupit će se dio uvrštenih autorica: bosansko-hercegovačka pjesnikinja Asja Bakić; irska glumica Lisa Dwan; slovenska filozofkinja Renata Salecl; češka redateljica, aktivistica i novinarka Apolena Rychlíková; švedska spisateljica Karolina Ramqvist; finska dramska spisateljica Saara Turunen te danska autorica i aktivistica Janne Teller.

Većina programa odvijat će se na digitalnoj platformi Hay festivala, nagrađivana autorica Elif Safak razgovarat će sa Sophie Hughes i Andom Bukvić o svojem romanu nominarnom za Bookera, "10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu", u srijedu, 7. listopada u Exportdrvu u Rijeci. Nora Ikstena, Caroline Muscat i Sofia Kouvelaki raspravljati će o jačanju nacionalizma i populizma u Europi u razgovoru koji moderira novinarka Thea Lenarduzzi, u četvrtak, 8. listopada u 18 sati. Španjolska autorica Edurne Portela gostovat će na panelu o nacionalizmu i populizmu u petak, 9. listopada u 15 sati. Yvonne Hofstetter, Silvia Bencivelli i Hilary Cottam razgovaraju s Rosie Goldsmith o izazovima s kojima se suočavamo na globalnoj razini i odgovorima koje bi nam mogle ponuditi nove tehnologije, u srijedu, 7. listopada točno u podne.

Nobelovka Olga Tokarczuk razgovara s Gaby Wood u programu Klasici Hay festivala u četvrtak, 8. listopada u podne, a francuska autorica Leïla Slimani s Philippe Sands u petak, 9. listopada u 10 sati. Program možete pogledati i uživo u Book Caffe Dnevni Boravak u Rijeci i u Booksi u Zagrebu. 

Ovo je samo dio programa koji će se od 6. do 9. listopada odvijati u Rijeci i Zagrebu, te online, detalje o programu i autoricama pronađite na poveznici: hayfestival.org/europa28.

– Zašto moramo preispitati budućnost Europe? –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –