Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 17.12.2019.

Predstavljanje knjige Tee Perinčić Rijeka ili smrt! / Rijeka or death!
Održava se
20.12.2019. u 18h

U sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, u Rijeci će u petak 20. prosinca u 18 sati, u antikvarijatu knjižari Ex Libris biti predstavljena knjiga Tee Perinčić Rijeka ili smrt! / Rijeka or death! (D'Annunzijeva okupacija Rijeke 1919.-1921.). 

Knjigu će predstaviti autorica Tea Perinčić, povjesničarka i muzeologinja, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, Damir Grubiša, profesor na Američkom sveučilištu u Rimu i bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji te Velid Đekić, riječki publicist i novinar. 

Predstavljanje će moderirati Dragan Ogurlić, nakladnik, direktor Naklade Val iz Rijeke i urednik knjige dok će se okupljenima uvodno obratiti gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te Nikolina Radić-Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka koji je uz Rijeku 2020 suizdavač knjige „Rijeka ili smrt!“. 

Rijeka ili smrt! / Rijeka or death! govori o razdoblju nakon Prvog svjetskog rata kada je Rijeka zbog raspada Austro-Ugarske postala grad bez države. U takvim okolnostima, dok se na poslijeratnoj mirovnoj konferenciji odlučivalo o budućnosti grada, skupina građana koja je smatrala da Rijeka treba pripasti Italiji, poziva razvojačenog sudionika Prvog svjetskog rata i talijanskog pjesnika Gabrielea D'Annunzia da im pomogne u toj nakani. D'Annunzio prihvaća poziv Talijanskog narodnog vijeća u Rijeci, okuplja vojsku sačinjenu od bivših dragovoljaca talijanske kraljevske vojske, i 12. rujna 1919. godine ulazi u Rijeku. 

D'Annunzijevu diktatorsku vladavinu u suradnji s riječkim Talijanskim narodnim vijećem karakterizirali su pritisci, maltretiranja i proganjanja hrvatskog i ostalog netalijanskog stanovništva Rijeke. Radilo se o teškom periodu u kojem je krenulo propadanje grada u svakom smislu, među ostalim i urušavanjem do tada kozmopolitskog duha grada. 

Krvavi Božić

Predstavljanje knjige održava se uoči obljetnice tzv. Krvavog Božića 1920. godine kada je, nakon petodnevnog sukoba sa službenom talijanskom vojskom i razaranja grada, D'Annunzio poražen, te je morao otići iz Rijeke. Knjiga se naslanja na izložbu D'Annunzijeva mučenica – L’olocausta di D’Annunzio koja je pak otvorena na stotu obljetnicu D’Annunzijeve okupacije Rijeke 12. rujna 2019., u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

Izložba i knjiga donose tumačenje D’Annunzija iz humanističke pozicije suvremenog antifašizma na kojem je izgrađena moderna Europa. Izložba D’Annunzijeva Mučenica dio je tematskog izložbenog ciklusa o granicama koji će se nastavio nedavno otvorenom  izložbom pod nazivom Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, a zaključit će se središnjom i najvećom izložbom Granice između reda i kaosa.

Taj je ciklus sastavni dio programskog pravca Doba moći u programu Europske prijestolnice kulture. Unutar te programske cjeline Rijeka Europi predstavlja svoju uzbudljivu povijest prepunu moćnih sila koje su je svojatale i njome upravljale. No, to je ujedno i europska povijest osvajača i osvajanih, a u kontekstu kulturnog programa radi se o pravcu koji predstavlja i kreativnu i destruktivnu moć koja utječe na razvoj kulture i umjetnosti. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –