Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 25.08.2020.

Festival dječje knjige Monte Librić ima svoj novi početak - 'Librić u parku'
Održava se
26.08.-02.09.2020.

Predstavljanje programa 13. Monte Librića, foto: © Hassan Abdelghani

Nedavno smo objavili razgovor sa Slavicom Ćurković, direktoricom Festivala dječje knjige Monte Librić i glavnom organizatoricom manifestacije Sa(n)jam knjige u Istri u kojem smo otklonili sve dvojbe hoće li se festival ove godine održati ili ne, a sada donosimo više detalja s ovotjedne konferencije za medije na kojoj je najavljen program 13. festivala dječje knjige Monte Librić koji će se u pulskom parku Petra Krešimira IV. održati između 26. kolovoza i 2. rujna 2020.

Pandemiju koronavirusa u proljeće je pratio i lockdown koji je spriječio travanjsko održavanje već potpuno pripremljenog 13. izdanja Festivala Monte Librić. No, ono što se činilo ograničenjem, ekipi Monte Librića pretvorilo se ne samo u novi početak, već u novi kreativni zamah. Librić se spustio s brda i svoju novu lokaciju pronašao u pulskom Parku Petra Krešimira IV. koji se nalazi uz rimski Mauzolej, između Dvojnih vrata i rodne kuće Sergia Endriga. Park kojim se uglavnom samo prolazi, zahvaljujući dizajneru i scenografu Mauriciju Ferlinu postaje „Librić park“ stvoren po mjeri djeteta.

Novi programski koncept

Novi programski koncept nije odredilo samo novo mjesto održavanja Librića, već i novi termin. Festival će se održati od 26. kolovoza do 2. rujna, a organizatori su bili posebno motivirani stvoriti najmlađima trenutke u kojima će osjetiti knjigu, ali i zaigrati se s njom, trenutke u kojima će ponovno osjetiti nesputanost i slobodu dječjeg svijeta. A to je posebno važno u godini koja je najviše pogodila djecu, ograničila im mogućnost učenja, druženja i igre.

U jutarnjim satima odvijat će se novi program pod nazivom Kako-tako-fon-i-ja, koji temelj ima u tradicionalnim programima Piknik s autorom i Libraonica, ali u sebi nosi onu specifičnu atmosferu parka – velikog igrališta za male istraživače. Večernji program Unalica također je novi programski format koji sadrži glazbu i performans, a polazište mu je, naravno, literatura za djecu. Unalicu će s gostima – autorima voditi novi lik Librića - Una Libar (Sedina Cerovac), prema čijem je glazbenom i performerskom izričaju oblikovan ovaj program.

Više informacija o programu.

Autori i slikovnice Librića

U novom programskom konceptu, uz književnike i ilustratore, značajnu ulogu imaju glazbenici i performeri. Librić će ove godine biti i literaran i pjevan, kazališno sceničan. Pravi primjer toga koncepta bit će glazbena priča "Kišni razdraganci" Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta s ilustracijama Lane Letović Perčin. Istoimena slikovnica pretvorena je u audiovizualnu predstavu koju će posjetitelji imati prilike vidjeti u večernjem programu Librića. Česta gošća pulskog Sajma pjesnikinja Olja Savičević Ivančević na Librić dolazi sa slikovnicom "Sami na cilome svitu" koju je ilustrirao Svjetlan Junaković, a rovinjska spisateljica za djecu Tatjana Pokrajac Papucci predstavlja slikovnicu "Karakol je gol" koja je na Festivalu dječjih umjetnosti u Sarajevu osvojila nagradu za najbolju bajku. Nikolina Manojlović Vračar u performerskom će stilu predstaviti svoju neobičnu, maštovitu i edukativnu "Ilustriranu enciklopediju glagola", a u goste nam dolaze i polaznici Rock akademije koju vodi Tatiana Giorgi. Oni će izvesti rock hitove od pedesetih do danas u programu Rock around the book. To je tek dio brojnih programa ovogodišnjeg Librića, a u više navrata, performanse sa slovima i brojkama izvodit će Una Libar.

Više informacija o autorima.

Sajam knjiga na Faustusima

Prodajni, sajamski dio Monte Librića odvijat će se na Faustusima, posebnim knjiškim štandovima koji su posvećeni  Faustu Vrančiću, a oblikovao ih je slikar i scenograf Hrvoje Đukez. Na Faustusima će 60 hrvatskih i 15 talijanskih nakladnika izložiti gotovo 2000 naslova koje je odabrala voditeljica sajamskog dijela Librića Vlatka Balinčić.

Svečano otvorenje Librića

Gotovo svake godine Monte Librić ima novu himnu. Za ovogodišnju himnu tekst je napisala Sedina Cerovac, a autor glazbe je Marino Morosin. Upravo će himna biti okosnica svečanog otvorenja Monte Librića koje će se dogoditi u srijedu, 26. kolovoza 2020. u 19 sati

U performansu otvorenja sudjeluju: Sedina Cerovac (Una Libar), Gordana Trajković (Baka Librić), Librić bend (Marino Morosin, Matija Dadić, Almin Karaman i Erik Vojak), Luna Gotal i Zora Cvijanović. U protokolu otvorenja sudjeluju: Maja Zrnčić, voditeljica programa „Ruksak pun kulture“ Ministarstva kulture RH, Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića, Fabrizio Radin, župan Istarske županije i gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Organizator: Sa(n)jam knjige u Istri 
Suorganizatori: Castropola, Zajednica Talijana Pula

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –