Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 27.09.2006.

Festival knjige za djecu i mlade PAZI, KNJIGA!
Održava se
29.09.2006.

Od 29. 9. do 14. 10. 2006. u Zagrebu će se održati prvi festival knjige za djecu i mlade "PAZI, KNJIGA!", u organizaciji Autorske kuće. To je prva manifestacija ove vrste u Hrvatskoj a sastojati će se od pedesetak događanja koja će se se odvijajati na više lokacija u Zagrebu. Cilj je festivala knjige za djecu i mlade PAZI, KNJIGA! na popularan i zabavan način djeci i mladima približiti knjigu i njezine autore, te senzibilizirati kulturnu javnost za domaću knjigu namijenjenu mladima.

Festival se otvara akcijom UBERI PRIČU!, berbom slikovnica u Parku Ribnjak (29. 9. u 11h). Nakon svečanog otvorenja u knjižari Profil Megastore nastavlja se svakodnevni program TOČNO U PODNE u okviru kojega će nakladnici predstavljati časopise za djecu. Istodobno, u knjižnici Vladimir Nazor odvijati će se program KNJIGA ZA SVE namijenjen djeci s posebnim potrebama.

Knjižnica Bogdan Ogrizović biti će domaćin predstavljanja svih slikovnica koje su stigle na natječaj za najbolju hrvatsku slikovnicu OVCA U KUTIJI. U Centru mladih Ribnjak, u okviru programa LEKTIRA ZA PET, nastupiti će novi lektirni autori.

Ilustratori će biti predstavljeni izložbama: Magda Dulčić u Centru mladih Ribnjak, Piko Vončina u prostorima knjižnice Vladimir Nazor, te Robert Solanović u Galeriji knjižnice Vladimir Nazor, gdje će se odvijati i radionice posvećene stripu.

Posljednje četiri večeri festivala rezervirane su za razgovore s piscima knjiga za tinejdžere, uz nastupe mladih bendova, u popularnom klubu Purgeraj.

Festival knjige za djecu i mlade PAZI, KNJIGA! završit će 14. 10. u 12 sati svečanom dodjelom nagrade OVCA U KUTIJI za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2005/2006 godini.

U šesnaest dana koliko traje, na Festivalu će nastupiti trideset pet hrvatskih pisaca, biti će predstavljeno pet književnih časopisa za djecu i preko osamdeset recentnih naslova suvremene hrvatske literature za djecu i mlade, održati će se tri likovne i pet literarnih radionica te četiri izložbe i biti će podijeljeno preko tristo knjiga.

Sva zbivanja festivala PAZI,KNJIGA! atraktivna su i prilagođena dobnim skupinama kojima su namijenjena, a u njima će uz velik broj autora, pisaca, ilustratora, strip-crtača - Hrvoje Kovačević, Miro Gavran, Silvija Šesto, Sanja Lovrenčić, Zoran Pongrašić, Želimir Hercigonja, Sanja Lovrenčić, Darko Macan, Štef Bartolić, Jadranko Bitenc, Ana Ðokić Pongrašić, Ratko Bjelčić, Melita Rundek, Robert Mlinarec, Željka Horvat Vukelja, Maja Brajko Livaković, Pajo Kanižaj, Zdenko Bašić, Irena Srtić, Krešimir Mišak, Milica Lukšić, Igor Čumandra i dr - sudjelovati i glumci i plesači, svirači i žongleri.

AUTORSKA KUĆA je umjetnička organizacija koja okuplja poznate i višestruko nagrađivane pisce, prevoditelje i ilustratore koji su se udružili kako bi zajedničkim snagama radili, između ostalog, i na popularizaciji suvremene hrvatske literature za mladu publiku. Jedan od načina popularizacije knjige za djecu i mlade upravo je Festival PAZI, KNJIGA!. Želja je AUTORSKE KUĆE omogućiti što većem broju djece susret s knjigom i njezinim autorom u vedroj i opuštenoj atmosferi, te senzibilizirati kulturnu javnost za domaću knjigu namijenjenu mladima.

Obavijesti i kronika festivalskih zbivanja bit će dostupni na www.autorska-kuca.hr

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –