Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 25.04.2019.

Finalisti V.B.Z. nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2019.

Divljakuša Šur Puhlovski Marina
Susjed Vujčić Marina
Brdo Prtenjača Ivica

Na natječaj za nagrada V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman ove je godine
pristiglo 97 rukopisa pod šifrom, koji konkuriraju za nagradu koja se dodjeljuje već petnaesti put. Žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić izabrao je šest finalista:

1.Šifra: LetItBe2001
Roman: Posljednji muškarac

2.Šifra: Katarina, Velika i Mala
Roman: Katarina, Velika i Mala

3.Šifra: BELLI FICHI
Roman: Slani mrak

4.Šifra: Gerd Müller
Roman: Nestajanje

5.Šifra: Abaca
Roman: Troškovi

6.Šifra: À bout de souffle
Roman: Strapado

Pobjedniku natječaja nagrada će biti svečano dodijeljena u Rijeci 15. svibnja 2019. u sklopu 12. Vriska - sajma knjiga i festivala autora, koji će se ove godine održati od 12. do 19. svibnja u u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja smještenog  u Guvernerovoj palači.  

Nagrada je utemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.  

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika. 

Nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2018. godine dobili su Josip Mlakić za „Živi i mrtvi“, Marinko Koščec za „Wonderland“ i Jelena Marković za „Escajg za teletinu“, Davor Špišić za „Koljivo“, Nura Bazdulj Hubijar za „Kad je bio juli“, Hrvoje Šalković za „Pravi se da ovo nisi vidio“, Svjetlana Gjoni za „Nula nemo“, Predrag Crnković za „Beograd za pokojnike“, Dragan Pavelić za „Proljeće u Karolinentalu“, Aleksandar Novaković za roman „Vođa“, Ankica Tomić za „Naročito ljeti“, Ivica Prtenjača za „Brdo“,  Marina Vujčić za „Susjed“, Ivica Ivanišević za „Knjigu žalbe“ i Lada Vukić za „Specijalnu potrebu“ te prošle godine Marina Šur Puhlovski za „Divljakušu“.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –