Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 04.11.2016.

Lada Vukić i Ivica Ivanišević pobjednici V.B.Z. i Tisak media književne nagrade

Ivica Ivanišević i Lada Vukić

Lada Vukić i Ivica Ivanišević pobjednici su V.B.Z. i Tisak media književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2016. godine.


Ovogodišnjim dobitnicima V.B.Z. i Tisak media književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman proglašeni su Lada Vukić za roman "Specijalna potreba" i Ivica Ivanišević za roman "Knjiga žalbe". Drugi put u povijesti nagrade koja se dodjeljuje već trinaesti put, nagradni fond od sto tisuća kuna podijeljen je između dva autora.

Imena dobitnika objavljena su u četvrtak, 3. studenoga na svečanoj dodjeli nagrada u klubu Opera u Petrinjskoj 4. Otisnuti primjerak romana nagrađenim autorima uručili su Mladen Zatezalo, direktor V.B.Z.-a, Gašpar Novak, direktor marketinga Tiska i Maja Vukorep, rukovoditeljica brend menadžmenta Jamnice.


Od devedesetak zaprimljenih rukopisa, žiri u čijem su sastavu Zoran Ferić (predsjednik), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Mile Stojić i Drago Glamuzina odabrao je dva jednakovrijedna pobjednička romana.

U obrazloženju navode da je "Specijalna potreba" Lade Vukić "hrabro napisan roman koji nam omogućuje da čujemo jedan autentičan i sasvim specifičan glas, glas dječaka koji je prilično različit od drugih i koji se s najrazličitijim svjetovima u svojoj glavi nikako ne može uklopiti u svijet oko sebe", a Ivaniševićeva "Knjiga žalbe" "sjajan i logično ispripovijedan roman u kojem sve pršti od spoznaje kako književnost ima itekako veze sa životom".

Ovogodišnjim pobjednicima uručena je prvi put i skulpturu V.B.Z. i Tisak media književne nagrade, rad Ivice Propadala.

Lada Vukić

Specijalna potreba Vukić Lada

Lada Vukić rođena je u Zadru 1962 godine. Radi u Financijskoj agenciji Zadar na poslovima računovodstva. Završila je Gimnaziju „Juraj Baraković“ i srednju Glazbenu školu „Blagoje Bersa“.

Za svoje kratke priče osvojila je više nagrada, između ostalih Ulaznica 2011., Pričigin 2012., PitchWise 2012. Ušla je i u uži izbor Večernjakove književne nagrade 2013. Priče su joj objavljene u više časopisa i na portalima Kritična masa, Književnost uživo te u zbornicima Gradske knjižnice Samobor, Sušičke kronike i Pod krovom stare knjižnice.

Povremeno piše i bajke za djecu, od kojih joj je jedna dramatizirana i čitana na Hrvatskom radiju u emisiji „Priče za laku noć“.

Ivica Ivanišević

Knjiga žalbe Ivanišević Ivica

Ivica Ivanišević rođen je 1964. godine u Splitu. Sociologiju je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je novinar i urednik u Nedjeljnoj Dalmaciji, Feral Tribuneu i Slobodnoj Dalmaciji, gdje je danas komentator.

Objavio je sljedeće knjige: "Smoje – biografija" (Vuković & Runjić, 2004.), "Sto mu jelenskih rogova" (eseji o stripu, V.B.Z., 2004.), "Krovna udruga i druga drama" (koautorstvo s Antom Tomićem, Fraktura, 2005.), "Split za početnike – abeceda grada" (koautorstvo s Renatom Baretićem, Znanje, 2015.), "Ulaz za djecu i vojnike" (kratke proze, Hena com, 2015.), "U sedlu je tijesno za dvoje" (roman, Hena com, 2015.), "Otpusno pismo" (epistolarni roman, koautorstvo s Marinom Vujčić, Hena com 2016.), "Primavera" (roman, Hena com, 2016.).

Piše dramske tekstove te scenarije za film i televiziju.  

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –