Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.10.2019.

Finsko-švedske spisateljice Mia Franck i Hannele Mikaela Taivassalo gostuju u Zagrebu
Održava se
23.10.2019. u 18h

Mia Franck i Hannele Mikaela Taivassalo

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) u suradnji s partnerom Finlands svenska författareförening (Švedskim društvom pisaca u Finskoj) organizira razmjenu pisaca s Finskom. Ove godine u Zagrebu gostuju dvije finsko-švedske spisateljice, Mia Franck i Hannele Mikaela Taivassalo, koje će se predstaviti svojim proznim ulomcima u prijevodu Miše Grundlera. 

Razgovor će moderirati Bodil Zalesky, lektorica za švedski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a simultano će prevoditi Daria Lazić

Mia Franck živi u Turkuu, u Finskoj. Osim što piše, podučava kreativno pisanje na jednogodišnjim tečajevima i kratkim vikend-tečajevima. Godine 2009. doktorirala je književnost na Sveučilištu Åbo Akademi, a sada je znanstveno-istraživački rad zamijenila pisanjem romana i priča. Njezin posljednji roman, ”Bombträdgården” (Vrt bombi), priča o djevojci koju tijekom Drugog svjetskog rata pošalju iz Finske u Švedsku, nominiran je za književnu nagradu kulturnog časopisa Vi u Švedskoj i za Europsku književnu nagradu. Trenutačno se bavi pisanjem o počecima 20. stoljeća. Objavila je četiri romana i dvije knjige kratkih priča.

Hannele Mikaela Taivassalo književnica je koja pretežno piše prozu, ali i slikovnice, eseje i drame te izvodi kazališne performanse, a spajanjem različitih umjetnosti bavi se lirskom improvizacijom. Njezin četvrti roman, "In transit" (U prijevozu), objavljen je 2016., a distopijski serijski roman "Scandorama" u proljeće 2018. Godine 2008. dodijeljena joj je prestižna nagrada Runebergspriset za roman "Fem knivar hade Andrej Krapl" (Pet noževa imao Andrej Krapl), a 2017. dobila je nagradu kulturne zaklade Stiftelsen Längmanska za književni rad. Podučava kreativno pisanje i članica je izvođačke skupine City Mirage. Piše na švedskom, a performanse i improvizacije izvodi na švedskom i engleskom. 

Književna večer će se održati u srijedu 23. listopada u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –